Foto měsíce února 2023 - Martin Divíšek (EPA) – Zemětřesení v Turecku

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
28/03/2023

V únoru 2023 jsme byli prostřednictvím médií svědky ničivého zemětřesení v Turecku. Každý den rozhlas a televize hlásily astronomická čísla zraněných, pohřešovaných a zemřelých. Materiální škody byly nevyčíslitelné. Apokalyptické obrazy zkázy pořídil také Martin Divíšek, který byl na místo vyslán svou agenturou EPA. Sám k tomu říká:

 

Úvodní foto: Martin Divíšek / EPA

„Do Turecka, přesněji na jih země do města Antakya, jsem dorazil týden po ničivém zemětřesení, abych vystřídal svého kolegu z agentury EPA a strávil na místě týden. Antakya bylo, obrazně řečeno, české krajské město, kde ovšem nestál jediný dům. A pokud náhodou stál, tak byl neobyvatelný. Nikdy jsem nic takového neviděl. Čekalo mě tam spousta prachu a slz lidí, kteří vám v turečtině vypráví své osudy a vy jim nerozumíte. Ale víte, že jim pomůže vyslechnutí a vaše objetí. Viděl jsem rodiny, které se kolem trosek ohřívaly u ohňů a vyčkávaly, zda se záchranářům povede najít přeživšího příbuzného. Později pak lidé čekali už jen na vyproštění nalezeného těla. Poznal jsem, co zemětřesení dokáže. Ta neuvěřitelná síla, která rozlomí skálu a z olivového háje udělá kaňon kilometr dlouhý. Bez místních fotografů, od kterých se mi dostalo to nejvřelejšího přijetí, by nevzniklo mnoho fotografií. Zažil jsem i na vlastní kůži otřesy, ráno při čištění zubů na poničené benzínce, kde jsme měli "základnu". Byla to zkušenost na celý život, jak pracovní, tak osobní.“

 

Martin Divíšek

Martin Divíšek

Martin Divíšek se narodil v květnu 1985 v Praze. Studoval Vyšší odbornou školu publicistiky v Praze. V roce 2005 začal pracovat jako fotoreportér pro deník Šíp. Rok poté nastoupil do největšího českého deníku Deník. Dlouhodobě spolupracuje s Baletem Národního divadla. V lednu 2017 nastoupil do agentury European Pressphoto Agency (EPA) a v červnu 2019 se stal kmenovým fotografem EPA pro Českou republiku a Slovensko, kde se věnuje zpravodajství, sportu a kultuře.



Celou sérii si můžete prohlédnout zde:

string(1) "1"