Příběh fotografie – Martin Veselý – Plechová abstrakce

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
16/03/2023

Martin Veselý se na místa, kde své abstraktní obrazy nachází, neustále vrací. Například kvůli světlu, ročnímu období nebo počasí. Příroda totiž umí čarovat. Za svůj dlouhodobý projekt s názvem Plechová abstrakce získal druhé místo v kategorii Člověk a životní prostředí. Kde tyto abstraktní obrazy objevuje a jak se k myšlence dostal, najdete v příběhu fotografie. Naživo můžete snímky vidět na výstavě Czech Press Photo v Národním muzeu.

Foto: Martin Veselý

 

„Plechová abstrakce by měla přivádět diváka k představivosti a posouvat jeho vidění.
Ukázat, nevšedně všední objekty, které míjí lidé takřka bez povšimnutí. Fotografování starých plechů pro mě ze začátku znamenalo pouze nalézání barev. Postupem času už mi nestačily kombinace barevného akcentu, ale hledal jsem vyobrazení geometrických tvarů, krajin, stromů, vesmíru, zvířat, lidí. Hledal jsem krásu na místech jako jsou sběrné dvory, vlaková muzea, nádraží, garážová vrata, reklamy u silnic nebo trafostanice. Záměrem projektu je vytvoření netradičních obrazů vyzařujících pozitivní energii. Najít ty pravé plechy závisí na zkušenostech, ale je to také o štěstí a náhodě. Stejný plech vypadá jinak, když na něj svítí sluneční paprsky a rozsvítí rez, nebo naopak brzo ráno v zimě, kdy je omrzlý nebo po dešti, kdy je zase kontrastní,“ popisuje fotograf.

 

Martin Veselý

Martin Veselý pracuje jedenáct let jako fotoreportér MF DNES a Lidových novin. Každodenně přináší do českých médií portréty významných osobností, reportáže z kultury, politiky, sportu a aktuálních událostí ve východních Čechách.

string(1) "1"