Foto měsíce ledna 2023 - Martin Divíšek (EPA) – Generál Petr Pavel na Hrad

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
23/02/2023

V lednu 2023 proběhlo první i druhé kolo přímé prezidentské volby. Nepochybně politická událost letošního roku v České republice. Všichni fotoreportéři dokumentovali předvolební kampaně, televizní debaty prezidentských kandidátů i napjaté sledování výsledků v jednotlivých štábech.
Druhé kolo prezidentských voleb mělo rekordní, více než 70 % voličskou účast. Fotograf Martin Divíšek z agentury EPA fotografoval nejen ve volebním štábu vítězného kandidáta Petra Pavla a za sérii fotografií získal cenu Foto měsíce ledna 2023.

 

Úvodní foto: Martin Divíšek / EPA

Martin Divíšek popisuje vznik fotografií: „Bylo to odpoledne, které mnozí brali tak, že může být historické. Končí éra prezidenta Zemana a čekalo se, kdo ho nahradí. Jako fotograf zahraniční agentury, který musí mít fotografie vítěze voleb, jsem se vydal pokrývat volební štáb Petra Pavla. Vypadalo to podle průzkumů, že právě on vyhraje ve 2. kole. Samozřejmě i ve štábu Andreje Babiše jsem měl kolegu, kdyby to dopadlo obráceně. Tušili jsme, že to bude náročné odpoledne, protože zájem všech médií byl obrovský. To jsme všichni pocítili už při příchodu Petra Pavla do Fóra Karlín, kdy se dav kamer a fotografů snažil couvat a do toho byl tlačen ochrankou, někdy dost nevybíravě. Je to vždy náročné plout v davu a snažit se alespoň něco vyfotit, nebo alespoň na tu osobu vůbec vidět. Později během odpoledne byla už práce standardní a o tom, jak vyfotit tuto událost co nejzajímavěji.“

 

Martin Divíšek

Martin Divíšek

Martin Divíšek se narodil v květnu 1985 v Praze. Než začal pracovat jako fotoreportér, studoval Vyšší odbornou školu publicistiky v Praze. V roce 2005 začal pracovat jako fotoreportér pro deník Šíp. Rok poté nastoupil do největšího českého deníku Deník. Dlouhodobě spolupracuje s Baletem Národního divadla. V lednu 2017 nastoupil do agentury European Pressphoto Agency (EPA) a v červnu 2019 se stal kmenovým fotografem EPA pro Českou republiku a Slovensko, kde se věnuje zpravodajství, sportu a kultuře.



Celou sérii si můžete prohlédnout zde:

string(1) "1"