Příběh fotografie – Igor Mikula – požár v Národním parku České Švýcarsko

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
16/02/2023

Požár v Českém Švýcarsku se dostal do hledáčku mnoha fotografů. Nekonečný boj hasičů s přírodním živlem chtěl zachytit každý. Jedním z nich byl i Igor Mikula, který se dlouhodobě věnuje focení divoké přírody. Jeho snímek vrtulníku, který bojuje s požárem získal 3. místo v kategorii Člověk a životní prostředí. Pokud chcete fotografii vidět „naživo“ najdete jí na výstavě Czech Press Photo v Národním muzeu, zatím si aspoň můžete přečíst, jak snímek vznikl.


 

„Už delší dobu jsem chtěl vyfotit reportáž. Mám rád přírodu a mým primárním oborem jsou zvířata, přesto mě reportážní fotografie také láká. Když začala hořet Evropa, viděl jsem od kolegů ze Španělska velmi smutné, ale zároveň velmi poutavé fotografie. Vyrazil jsem s kamarádem Radkem do Českého Švýcarska, kde se požár začal právě rozmáhat. Po příchodu na místo už se ve vzduchu vznášel vrtulník Blackhawk, který přiletěl na pomoc ze sousedního Polska. S neuvěřitelnou obratností plnil vak vodou a následně ho se stejnou ladností vyklopil nad hořícím lesem. Když se setmělo a příroda spustila tmavou oponu, bylo vidět, že oheň stále žije. Les svítil jako matějská pouť a my jsme věděli, že hasiče, kteří dorazili ze všech koutů republiky čeká ještě dlouhý boj…“ popisuje autor.

 

Igor Mikula

Celoživotní zájem o přírodu přivedl Igora Mikulu k fotografování divokých zvířat v nejrůznějších koutech naší planety. Když cestuje, nejčastěji míří do tropických deštných pralesů, ale se stejným zápalem se věnuje i obyvatelům české a slovenské přírody. Zaměřuje se na zachycení zvířat v kontextu jejich prostředí – ať už v nedotčené divočině nebo v oblastech, kde se naopak jejich životní prostor prolíná s tím lidským. Je držitelem několik cen z tuzemských i zahraničních fotografických soutěží, včetně vítězství v prestižní soutěž Australian Geographic Nature Photographer of the Year.

string(1) "1"