28. ročník Czech Press Photo zná své vítěze

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
2/02/2023

Po dvou covidových letech, kdy se výsledky Czech Press Photo oznamovaly on-line, jsme se konečně mohli sejít osobně. Tento večer konaný v nádherných a důstojných prostorách Národního muzea považujeme za poctu novinářské fotografii. Jako poděkování všem fotoreportérům, kteří přinášejí veřejnosti obrazové informace o dění okolo nás. Ať už to jsou závažné a dramatické situace, které ovládly uplynulý rok a při kterých často novináři nasazují svoje životy nebo pozitivní a každodenní události. Zaznamenávat, ukazovat a uchovávat pro další generace osobitým způsobem svět, ve kterém žijeme - to je poselství soutěže a výstavy Czech Press Photo.

 

Úvodní foto: Oleg Homola

„Fotografii roku 2022 se stal snímek ze série fotografií Vojtěcha Dárvíka Mácy, který na Ukrajině dokumentoval válečné události ve městech Buča a Irpiň.

 

Výběr fotografie roku za porotu komentuje předseda Petr Mlch: „Některé roky je pro porotu Czech Press Photo těžké rozhodnout, jaké téma dominovalo v předchozích dvanácti měsících. Tento nebyl jeden z nich. Debata nebyla potřeba. O válce na Ukrajině ví celý svět. Porota zvažovala několik silných sérií zachycujících uprchlickou krizi způsobenou ruskou invazí, ale nakonec volbu ovlivnila touha ukázat realitu války na Ukrajině. I když jsme válkou nepřímo zasaženi všichni, jsou to pouze lidé na Ukrajině, kteří jsou vystaveni skutečné hrůze konfliktu. Vítězný snímek ukazuje tělo zavražděného obyvatele Buče. Na místě leželo několik dní. Stejně tak dlouho u něj seděl jeho věrný pes, který se nechtěl ani po smrti svého pána vzdálit. Nevinná věrnost psa kontrastuje s hrůzou toho, co leží před ním. Připomíná nám, že ve válce trpí i zvířata. Přesto když se na fotografii díváme, ptáme se sami sebe: Kdo jsou skutečná zvířata v této válce?“

 

 

Zároveň byla ve třech sálech Národního muzeu otevřena výstava Czech Press Photo 2022. Na výstavě jsou prezentovány oceněné snímky českých a slovenských fotografů a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý dramatický rok. Spolu s nimi se představí i nastupující mladá generace. Součástí výstavní kolekce je i soubor Petra Vrabce Pražské periferie, který vznikl na základě loňského grantu primátora Prahy, i výběr z výstavy Obležení Mariupolu – Poslední novináři v okupovaném městě ukrajinských fotografů Evgeniye Maloletky a Mstyslava Chernova. Celkem je k vidění více než 450 tištěných fotografií a 350 snímků v obrazovkách a projekcích od 120 autorů.

Výstava potrvá do 31. července 2023.

 

Gratulujeme vítězům.

Děkujeme ještě jednou fotografům za jejich práci.

Děkujeme Národnímu muzeu za spolupořadatelství výstavy,

Děkujeme všem našim podporovatelům - jmenovitě:

Národnímu muzeu za spolupořadatelství, za finanční podporu hlavnímu městu Praze, záštitu primátora hlavního města Prahy a Ministerstvu kultury.

Děkujeme generálnímu partnerovi, developerské společnosti Trigema, která Czech Press Photo dlouhodobě podporuje.

Další partneři, kteří podporující činnosti soutěže a výstavy Czech Press Photo jsou: Siko, CEWE, Econtest, Renomia, Pictoart, Canon, Koupelny Ptáček, Laufen, Soliter, Eizo, Samsung, Fomei, Newton Media.

Za překlady děkujeme vzdělávacímu centru Berlitz.

Mediálními partnery jsou Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Reflex, Prima ZOOM, ČTK, Lidé a Země



Foto: Markéta Kolínská, Lukáš Bíba, Oleg Homola, Martin Salajka, Richard Horák, Lucie Mojžíšová, Petr Vrabec

string(1) "1"