Fotografií roku v 28. ročníku soutěže Czech Press Photo se stal snímek Vojtěcha Dárvíka Mácy Masakr v Buči.

31/01/2023

Mezinárodní odborná porota soutěže Czech Press Photo vybrala za fotografii roku 2022 snímek ze série fotografií Vojtěcha Dárvíka Mácy, který na Ukrajině dokumentoval válečné události ve městech Buča a Irpiň. Do 28. ročníku soutěže Czech Press Photo se přihlásilo 234 autorů z Česka a Slovenska, kteří zaslali více než šest tisíc prací. Vítězové a partnerské ceny 28. ročníku Czech Press Photo byli vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu v Národním muzeu v úterý 31. ledna. Výstava Czech Press Photo 2022 v Národním muzeu bude k vidění od 1. února a potrvá do 31. července 2023. Výstava představí tvorbu českých a slovenských fotografů ve třech sálech historické budovy Národního muzea.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

„Tato fotografie odhaluje, co se stalo na Ukrajině. To, že čeští fotografové přijeli dokumentovat válečné zločiny a viděli vše na vlastní oči, je nesmírně důležité. Je důležité ukazovat i takto šokující obrazový materiál, protože lidé mnohdy nevědí, co se tam skutečně stalo. Oběti byly mučeny, zavražděny a tyto příběhy musí veřejnost vidět,“ říká člen poroty, ukrajinský fotograf Evgeniy Maloletka.

Výběr fotografie roku za porotu komentuje předseda Petr Mlch: „Některé roky je pro porotu Czech Press Photo těžké rozhodnout, jaké téma dominovalo v předchozích dvanácti měsících. Tento nebyl jeden z nich. Debata nebyla potřeba. O válce na Ukrajině ví celý svět. Porota zvažovala několik silných sérií zachycujících uprchlickou krizi způsobenou ruskou invazí, ale nakonec volbu ovlivnila touha ukázat realitu války na Ukrajině. I když jsme válkou nepřímo zasaženi všichni, jsou to pouze lidé na Ukrajině, kteří jsou vystaveni skutečné hrůze konfliktu. Vítězný snímek ukazuje tělo zavražděného obyvatele Buče. Na místě leželo několik dní. Stejně tak dlouho u něj seděl jeho věrný pes, který se nechtěl ani po smrti svého pána vzdálit. Nevinná věrnost psa kontrastuje s hrůzou toho, co leží před ním. Připomíná nám, že ve válce trpí i zvířata. Přesto když se na fotografii díváme, ptáme se sami sebe: Kdo jsou skutečná zvířata v této válce?“

„V Irpini i v Buči jsem se ocitl bezprostředně po ústupu ruské armády. Na ulicích stále ležela mrtvá těla civilistů, některá i několik týdnů. Všude ve městech a v okolí stála ohořelá vojenská technika a velká většina budov byla rozstřílená dělostřeleckou municí, přičemž některé z domů stále hořely. V Buči jsem pobýval několik dní, zprvu díky svému soukromému kontaktu. Smutnou symbolikou tohoto města se stal masový hrob čítající přes 300 těl civilních obětí, často surově popravených. Ve chvíli, kdy jsem byl v Buči, bylo právě nalezeno místo, kde Rusové popravili zastřelením šest osob – dva muže, čtyři ženy. Jedna z žen byla údajně ještě v nezletilém věku. Všichni zastřelení byli politi hořlavinou a zapáleni, armáda takto chtěla zahladit stopy. Buča, to jsou obrazy sbírání lidských ostatků zavražděných civilistů, mrtvý muž ležící na zemi stále svírající svazek klíčů od domu nebo pes věrně čekající u těla svého pána,“ popisuje vznik fotografie Vojtěch Dárvík Máca.

V letošním ročníku bylo vypsáno osm fotografických kategorií. Soutěžilo 234 fotografek a fotografů, kteří přihlásili přes šest tisíc fotografií. Příspěvky byly přihlašovány elektronicky v průběhu celého měsíce září. Odborná mezinárodní porota pracovala ve dnech 13. až 15. října v galerii Czech Photo Centre ve složení: předseda poroty – šéfredaktor fotobanky ČTK Petr Mlch, Evgeniy Maloletka a Mstyslav Chernov, ukrajinští fotografové, kteří pracují pro AP, česká fotografka a dokumentaristka Dana Kyndrová, reportážní fotograf agentury EPA Filip Singer, zástupce maďarského Press Photo Tamás Szigeti a ředitel Panos Pictures Adrian Evans z Velké Británie.

Grant Prahy, který je druhou hlavní cenou soutěže, získal volný fotograf Kevin V. Ton. Uspěl s projektem, který dokumentuje výstavbu v metropoli. Držitele grantu osobně vybral pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Praha v posledních letech zažívá rekordní stavební boom, a to jak v soukromém, tak ve veřejném sektoru, a proto jsem se rozhodl vybrat sérii fotek, která tento trend na území našeho města mapuje. Gratuluji vítězi Grantu Prahy Kevinu V. Tonovi a přeji mnoho dalších úspěchů,“ popisuje pražský primátor Zdeněk Hřib.

Společně s Grantem Prahy autor obdržel cenu firmy Pictoart na tisk výstavy.

Již druhý rok při soutěži Czech Press Photo jsou vyhlášeny i výsledky soutěže Czech Photo Junior pro mladé fotografy ze základních a středních škol, kteří soutěžili ve třech kategoriích.

Výstava vítězných a dalších vybraných fotografií 28. ročníku soutěže Czech Press Photo se uskuteční ve spolupořadatelství s Národním muzeem v prostorách historické budovy na Václavském náměstí v Praze. Na výstavě jsou prezentovány oceněné snímky a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý dramatický rok. Spolu se snímky českých a slovenských fotoreportérů se představí i nastupující mladá generace. Součástí výstavní kolekce je i soubor Petra Vrabce Pražské periferie, který vznikl na základě loňského grantu primátora Prahy, i výběr z výstavy Obležení Mariupolu – Poslední novináři v okupovaném městě ukrajinských fotografů Evgeniye Maloletky a Mstyslava Chernova. Celkem je k vidění více než 450 tištěných fotografií a 350 snímků v obrazovkách a projekcích od 120 autorů. Součástí výstavy bude doprovodný program. Opět se 25. března uskuteční celodenní program – Den s Czech Press Photo. Výstava bude otevřena veřejnosti od 1. února do konce července 2023, a to každý den od 10.00 do 18.00.

Další informace a jednotlivé fotografie naleznete na www.czechphoto.org.

Kontakty a další informace: Public relations – Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org

Soutěž a výstavu Czech Press Photo 2022 pořádá Czech Photo, o. p. s., a Národní muzeum

Za finanční podpory hlavního města Prahy

Hl. m. Praha

pod záštitou Ministerstva kultury ČR a primátora hlavního města Prahy.

Ministerstvo kultury

Generální partner: Trigema

Partneři: Koupelny Ptáček, Cewe, eContest, Siko, Renomia, Berlitz, Pictoart, Canon, Eizo, Samsung, Laufen, Soliter, Fomei, NEWTON Media, VDV, UNHCR

Mediální partneři: Mafra, a. s., a Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Reflex, ČTK, Rádio DAB Praha, Prima Zoom, Lidé a Země

VÝSLEDKY CZECH PRESS PHOTO 2022

AKTUALITA
1. místo: Vojtěch Dárvík Máca / volný fotograf / Masakr v Irpini a Buči
2. místo: Jan Zátorský, Mafra / Londýn, rozloučení s královnou Alžbětou II. 1926–2022
3. místo: Gabriel Kuchta / Deník N / Buča

REPORTÁŽ
1. místo: Milan Bureš / Respekt / Čekání na vlak do bezpečí
2. místo: Petr Topič / Mafra / Běženci z Ukrajiny na hlavním nádraží
3. místo: Lenka Klicperová / volná fotografka / Russkij mir – utrpení na Ukrajině

KAŽDODENNÍ ŽIVOT
1. místo: Jarmila Štuková / volná fotografka / Operace 18měsíční Yulie z Ukrajiny
2. místo: Petr Topič / Mafra / 22. 2. 2022, 22, 22.22
3. místo: Jiří Šneider / volný fotograf / Těžce pracující

PORTRÉT
1. místo: Petr David Josek / AP / Poslední pohled na rakev s královnou Alžbětou II.
2. místo: Michael Tomeš / volný fotograf / Martina Viktorie Kopecká je jednou z nejviditelnějších propagátorek křesťanské víry u nás.
3. místo: Jana Mensatorová, volná fotografka / Až tohle skončí. Příběh Terezy Vytlačilové pro web Bez frází.

LIDÉ, O KTERÝCH SE MLUVÍ
1. místo: Roman Vondrouš / ČTK / Jmenování premiéra
2. místo: Milan Jaroš / Respekt / Kampaň Andreje Babiše
3. místo: Ondřej Deml / ČTK / Německá ministryně zahraničí v Lidicích

UMĚNÍ A KULTURA
1. místo: Lukáš Bíba / Economia / Azyl 78
2. místo: Lukáš Kaboň / Deník / Colours of Ostrava 2022
3. místo: David Taneček / ČTK / Akustická zkouška

SPORT
1. místo: Michal Červený / volný fotograf / Světový pohár horských kol 2022
2. místo: Petr David Josek / AP / Mistrovství světa v plavání Budapešť
3. místo: Vladimír Rys / volný fotograf / Ohňostroj mezi životem a smrtí

ČLOVĚK A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
1. místo: Michal Fanta / HZS ČR / Lesní požár v Českém Švýcarsku
2. místo: Martin Veselý / Mafra / Plechová abstrakce
3. místo: Igor Mikula / volný fotograf / České Švýcarsko – požár

CZECH PHOTO JUNIOR

KATEGORIE MLADŠÍ ŽÁCI
1. místo: Anežka Veselá / Masopust
2. místo: Tomáš Mareš / Přehlídka flyboardingu na Nepomuckém rybníku
3. místo: Martin Havel / Tudy projel

KATEGORIE STARŠÍ ŽÁCI
1. místo: Lukáš Polanský / Bohoslužba v katedrále sv. Víta a Václava
2. místo: Štěpánka Nová / Déšť
3. místo: Cailin Čech / Je tu někdo?

KATEGORIE STUDENTI STŘEDNÍCH ŠKOL
1. místo: Klára Mia Krečmerová / Dokumentace romského pohřbu
2. místo: Sára Burešová / Ze života chrtaře
3. místo: Hugo Kollar / Petržalka

speciální cena Czech Photo Tadeáš Kučera / následky raketového útoku, Lvov

Partnerské ceny:

V každoročním hlasování na webu magazínu Lidé a Země letos bodoval Michal Fanta se svým snímkem hořícího Hřenska a získal cenu čtenářů Lidé a Země. Canon Junior Award pro mladého autora získala Nikol Macoszková za sérii Kult těla. Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové ocenil sérii snímků Tomáše Řechtáčka, která dokumentuje léčbu závislých pacientů v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. Cenu Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) obdržel Lukáš Kaboň za sérii humanitárního vlaku na Ukrajinu. Speciální stipendium ČTK pro mladého autora do 26 let, které bude probíhat přímo v agentuře, získala Anna Boháčová za sérii Happeningu k masakru v Buči. Ve spolupráci se společností Samsung byla udělena cena fotografovi Martinu Divíškovi z agentury EPA za sérii ze zimních olympijských her.

Nominované fotografie naleznete na adrese www.czechphoto.org

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .pdf

string(1) "1"