Foto měsíce prosince 2022 – Petr David Josek – Fotbal z výšky

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
24/01/2023

Fotbalové mistrovství v Kataru, bylo prvním, které se konalo v arabské zemi. Už jeho přípravu provázely kontroverze kvůli omezování lidských práv. Podle britského deníku The Guardian zahynulo od roku 2010 na stavbě stadionů prokazatelně 6500 dělníků. Přesto se jednalo o svátek fotbalu, který sledoval celý svět a zápasy přímo na stadionů vidělo celkem 3,5 milionů diváků. Největší fotbalová akce se dostala i do hledáčku Petra Davida Joska z AP, který ve své sérii zvolil trochu jinou perspektivu a získal ocenění Foto měsíce prosince.

 

Úvodní foto: Petr David Josek / AP

„Série snímků vznikla na Mistrovství světa ve fotbale 2022 v Kataru. Velké agentury zde dostaly možnost pořizovat snímky na všech stadionech z ochozů, kde jsou zavěšená světla. Zpravidla se tyto pozice používají pouze k zavěšení fotoaparátů, které se potom odpalují na dálku. Z bezpečnostních důvodů je velmi neobvyklé, aby tam fotografové mohli být přítomni fyzicky. Z naší agentury jsme čtyři absolvovali kurz na práci ve výškách, a pak jsme se ve focení z této pozice střídali. Z tohoto nezvyklého úhlu fotografie působí zvláštně, jako by byly pořízeny dronem. Normálně preferuji fotit fotbal přímo z plochy – a ne třeba z tribuny, ale tuto nevšední pozici jsem si celkem užil“, říká autor.

 

Radek Petrášek

Petr David Josek

Petr David Josek pracuje pro Associated Press, pokrývá události České republiky a Slovenska. Fotografoval hlavní sportovní akce včetně pěti olympijských her, tři fotbalové mistrovství světa a mnoho dalších. Mimo jiné zachytil válečné konflikty v Iráku a východní Ukrajině, civilní nepokoje v Maďarsku, Turecku, Praze a mnoho dalších významných zpravodajských událostí. V Praze pracuje jako součást tzv. Cross-format týmu úzce spolupracujícího s textem a videem. V soutěži Czech Press Photo získal 15 ocenění.



Celou sérii si můžete prohlédnout zde:

string(1) "1"