Příběh fotografie – Vladimír Rys – Ohňostroj mezi životem a smrtí

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
11/01/2023

Formule 1 je rychlá a nehody ještě rychlejší. Vladimíru Rysovi se podařilo zachytit neuvěřitelný moment, který trval jen pár sekund. Na jeho instagramu získal snímek s názvem Ohňostroj mezi životem a smrtí mnoho přes 650 000 like. Více o nebezpečné situaci čínského pilota Formule 1, najdete přímo v článku.


 

„Formule 1 je považována za technologický vrchol v motoristickém světě, ale zároveň i ve vývoji bezpečnostních opatření, která každý rok zachrání několik jezdeckých životů, což dosvědčuje i tento snímek, kterým jsem zachytil neuvěřitelnou havárii čínského pilota Formula 1 Zhou Guanyou při startu Grand Prix Velké Británie v Silverstonu.

Celá událost se odehrála zhruba během deseti sekund. Během deseti sekund nabouraný monopost, který se navíc otočil vzhůru nohama, urazil neuvěřitelnou trajektorii zhruba tří set metrů a zastavil se až v ochranném pletivu za kterým jsem stál.

Jelikož jsem si myslel, že mám celou situaci pod kontrolou a v poslední chvíli dokážu v případě nouze uskočit, nepřestal jsem až do posledního okamžiku fotit.

Pří nárazu 900 kilogramového monopostu do pletiva jsem si uvědomil, jak jsem celou situaci podcenil.

Monopost nejen, že přeletěl přes štěrk, který ho měl výrazně zpomalit, ale dokázal se odrazit do vzduchu právě před bariérou z pneumatik a katapultovat se do ochranného pletiva, které naštěstí svou funkci splnilo na výbornou.

Hned po nárazu začala záchranná akce a my jsme naštěstí během několika sekund věděli, že jezdec je v pořádku a komunikuje za záchranáři. Celá akce však trvala o něco déle, jelikož jeho zcela zdemolovaný monopost byl zapasovaný přímo mezi ochranným plotem a bariérou z pneumatik.

Adrenalin během pár minut vystřídal vztek, vztek na několik kolegů fotografů, kteří stáli v nepovolené zóně před ochranným plotem a riskovali kvůli pár fotkám svoje životy. Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Haváriemi, se jako fotograf Formule 1 zabývám už několik let. Od fatální havárie Jules Bianchiho v Japonsku v roce 2014, u které jsem bohužel také byl, se podvědomě připravuji na podobnou situaci a přemýšlím, co udělat, jak pomoci, pokud taková situace nastane a v blízkosti kde nikdo není. V Silverstonu jsem si ale bohužel opět potvrdil, že takové situace vás vždy zachytí off-guard.

Japonsko pro mě tehdy bylo traumatické a mé fotografie jsem nikdy nikde nepoužil a ani nepoužiji, o to více jsem se těšil, když Zhoua z monopostu nakonec vyprostili jako zázrakem bez větších zraněni.

Bylo to den kdy se podruhé narodil,“ popisuje Vladimír Rys.

 

VLADIMÍR RYS

Vladimír Rys začal fotografovat již v patnácti letech. Díky mnoha večerům stráveným v temné komoře si zamiloval klasický proces a klasickou fotografii, která od počátku ovlivňovala jeho tvorbu. Jeho tvorba zahrnuje širokou škálu témat včetně sportu, reportáže, portrétu a reklamní fotografie. Od roku 2005 je jeho hlavním oborem Formule 1, kde je považován za jednoho z nejvlivnějších sportovních fotografů. Jeho fotografický styl je velmi osobitý, který z velké části vychází z jeho zkušeností s analogovou fotografií. To mu přineslo obrovské uznání i mimo paddock Formule 1. Jeho klasický fotografický přístup zůstává měřítkem ve fotografii Formulí 1 i v digitálním věku. Za svou tvorbu získal několik fotografických ocenění.

string(1) "1"