Jarmila Štuková – Příběh fotografie – Yulia

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
28/11/2022

Válka na Ukrajině se stala stěžejním motivem 28. ročníku Czech Press Photo a objevuje se v mnoha kategoriích soutěže. Jednou z nich je i Každodenní život, v níž získala nominaci Jarmila Štuková s dokumentem operace rok a půl staré Yulie, kterou transportovali z Ukrajiny s popáleninami na 60 % těla.

Foto: Jarmila Štuková

 

„Ruská invaze na Ukrajinu začala ráno 24. února 2022. Podle údajů OSN si za více než osm měsíců vyžádala téměř šest a půl tisíce obětí, z toho bezmála tři sta dětí. Téměř deset tisíc civilistů pak bylo zraněno. Jednou z nepřímých válečných obětí je také 18měsíční holčička Yulia z ukrajinské vesnice Čajkoviči nedaleko Lvova. V březnu utrpěla popáleniny třetího stupně na 60 % těla. Kdyby ve válečné zemi zůstala jen o den déle, nepřežila by. Lékaři z Kliniky popáleninové medicíny FNKV kontaktovali kolegy na Ukrajině už třetí den konfliktu. Chtěli pomoci se závažně popálenými pacienty. A děti měly samozřejmě přednost.

24. března proto probíhá první evakuace kriticky popáleného dítěte do země EU. Na transportu se podílí jak Armáda České republiky, tak MEDEVAC a Ministerstvo zdravotnictví ČR. Poraněného děvčátka se ujímají specialisté ze Všeobecné fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Transport měl trvat maximálně šest hodin. Z důvodu válečného chaosu na hranicích trval hodin osmnáct. Děvčátko přistálo v kritickém stavu na dýchacím přístroji. Mělo jen malou naději na přežití. Její celkový stav byl komplikován infekcí a metabolickým rozvratem. Dětští lékaři na DAK VFN v prvních dnech bojují o její život. Jakmile se stav stabilizuje, nezbývá nic jiného než zatížit její vyčerpané tělíčko operacemi. Využívají dárcovské kůže z FNKV, která zabraňuje infekci, dalším ztrátám tekutin a zlepšuje instabilitu děvčátka. FNKV je jediným státním zařízením s licencí na výrobu štěpů od dárců pro účely Kliniky popáleninové medicíny. Druhá etapa zahrnuje odebrání zdravé kůže děvčátka – autotransplantace. Následuje uzavření zbytku plochy pomocí umělé kůže – Integra a Yulia se odpojuje od dýchacího přístroje. Z VFN je pak přeložena na KPM, kde je postupně dokončena transplantace umělé kůže a započata rehabilitace. Holčička se poprvé od úrazu velmi pomalu staví na vlastní nohy. A zatímco ji čeká rehabilitační pobyt v lázních, desítky ukrajinských dětí a dospělých umírají. Válkou přetížené zdravotnictví orientující se primárně na vojáky, nedokáže závažně popáleným pacientům nabídnout adekvátní péči. Péče je totiž finančně náročná, popáleniny jsou hodně infikované, chybí moderní vybavení. Spousta popálených pacientů proto zbytečně umírá,“ popisuje autorka.

 

Jarmila Štuková

Uznávaná česká fotografka a autorka filmových dokumentů. Od roku 2005 se věnuje zemím trpícím válkou, chudobou a sociálními problémy. Mimo jiné dokumentovala dětskou prostituci v Etiopii, zemětřesení na Haiti, útoky kyselinou v Indii, násilí na ženách v Afghánistánu nebo přední linie v Iráku. Byla oceněna v soutěži Czech Press Photo za kolekci fotografií z Etiopie, Haiti a Iráku.

Je také spoluzakladatelkou One Blood – projektu, jehož cílem je sledovat mladé talentované lidi zaměřené na západní subkultury (nejen) v zemích třetího světa. Dokumentovala příběh tanečníků v pásmu Gazy, mladého rappera ze slumu v Ugandě, boxerky Taroth z Kambodže, skateboardistů z Bangladéše a pouličních umělců z Iráku.

Další cenu v kategorii videa získala za krátký dokument o afghánských chlapcích, kteří dělají parkour, o rok později získala stejnou cenu za dokument o útocích v Indii. Nyní mimo jiné natáčí dokument o dívce spálené kyselinou a příběhy válečníků proti Islamskému státu v severním Iráku.

string(1) "1"