Jubilejní pátý ročník cestovatelské soutěže H+Z bude pátrat po nejlepším snímku z cest

15/11/2022

Vyhlašujeme již pátý ročník cestovatelské soutěže Hanzelky a Zikmunda. Czech Photo je tradičním partnerem kategorie Nejlepší fotografie z cest. V soutěži Cestopis roku můžete přihlásit ještě – nejlepší cestopis roku, nejpůjčovanější cestopis v českých knihovnách a nejlepší rozhlasová reportáž (www.cestopisroku.cz). Vyhlášení se bude konat v dubna na zámku v Dobříši.

Pořídili jste na cestách jedinečný snímek, na který jste hrdí? Pochlubte se s ním v cestovatelské soutěži H+Z. Odborná porota každý rok vybírá ty nejlepší fotografie z více jak tisícovky přihlášených snímků. Loni zvítězil skvěle komponovaný snímek ztroskotané lodi na Kypru – Edro III Shipwreck od Miroslava Stříbrného.

  

Ve fotografické části soutěže bude vyhlášena kategorie: Nejzajímavější fotografie z cest. Fotografie můžete přihlásit přes systém Cewe v období od 15. listopadu do 15. ledna. Fotografie musí být pořízena v období 15. ledna 2022–14. ledna 2023. Odkaz pro přihlášení najdete na konci článku.

Nominace vybere odborná porota ve složení: Petr Brukner – fotograf a herec Divadla Járy Cimrmana, Jan Rybář – fotograf, Tomáš Tureček – šéfredaktor National Geoghaphic, Veronika Souralová – ředitelka Czech Photo, Libor Rambousek – předseda představenstva CEWE.

Cestovatelské duo Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka je inspirací mnoha odvážlivců. Tito dva pánové jsou známí díky své průkopnické práci, ale také jsou jedni ze zakladatelů české cestopisné rozhlasové reportáže. Jiří Hanzelka (1920–2003) a Miroslav Zikmund (* 1919) se seznámili už na škole. V letech 1947–1950 spolu vycestovali na první výpravu do Afriky a Jižní Ameriky s vozem Tatra 87. Jejich druhá cesta v letech 1959–1964 směřovala do Asie a Oceánie. Na výpravách nasbírali neuvěřitelné množství dokumentárního materiálu, napsali několik stovek reportáží a také několik knih.

Přihláška do soutěže

Partnerem soutěže je CEWE FOTOLAB.

Tisková zpráva ke stažení ve formátu.pdf

string(1) "1"