Foto měsíce září 2022 – Jan Zátorský – Pohřeb královny Alžběty II.

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
26/10/2022

Velká Británie se rozloučila se svou nejdéle vládnoucí královnou. Pohřeb, který neměl v historii Velké Británie obdoby, vyvrcholil večer soukromým obřadem v kapli na hradě Windsor. S panovnicí se přišly rozloučit davy Britů i turistů, kteří ve frontách čekaly dlouhé hodiny. Jan Zátorský z Mafry získal za svou sérii z posledního rozloučení titul foto měsíce.

Foto: Jan Zátorský / Mafra a.s.

 

„Do Londýna se s královnou Alžbětou II. přijely rozloučit davy lidí z celého Spojeného království. Tolik lidí na kilometr čtvereční jsem nezažil ani v přeplněných asijských metropolích. Na samotný pohřeb jsem musel přijít dlouho před svítáním, abych měl šanci se dostat do koridorů pro veřejnost a zachytit atmosféru tohoto dne. Jedním z mála okamžiků, kdy lidé odložili svoje mobilní telefony, byly dvě minuty ticha po skončení zádušní mše za královnu.“ popisuje autor.

 

Milan Jaroš

Jan Zátorský

Narodil se v roce 1980 v Bratislavě. Již během studií na Střední škole grafické v Praze a Slezské univerzitě v Opavě fotografoval pro Lidové noviny. Od roku 2005 je zaměstnancem MF Dnes. Dříve se věnoval hlavně reportážím. Například fotografoval pohřeb Jásira Arafata v Ramallahu, následky ničivé vlny tsunami v Thajsku, revoluci v Egyptě a válku v Libyi. V současnosti vytváří převážně portréty pro čtvrteční magazín MF Dnes. Získal řadu ocenění v soutěži Czech Press Photo.



Celou sérii si můžete prohlédnout zde:

string(1) "1"