Grant Prahy za rok 2020 byl předán primátorovi

13/09/2022

Grant Prahy je roční tvůrčí stipendium primátora, které právě on pravidelně vybírá při zasedání mezinárodní poroty Czech Press Photo. Slavnostní předání se koná v Rezidenci primátora hlavního města, nebylo tomu jinak ani letos. V pátek 9. září se konal slavnostní ceremoniál předání Grantu za rok 2020, kde Amos Chapple symbolicky předal svůj roční projekt Střešní strážci Prahy do rukou primátora a společnosti Czech Photo.

Foto: Oleg Homola

„Fotografický cyklus Střešní strážci Prahy je jedinečný v tom, že sice zobrazuje poměrně neměnné téma, jako je pohled na město a jeho panorama, zároveň ale rozehrává příběh postav, soch, které na okolní prostor reagují. Hrdě se nad ním tyčí, hlídají ho, vzdávají mu hold. Zpřístupňuje také podmanivost našeho města z perspektivy, která je běžně lidem nepřístupná, zapovězená. Symbolicky nám tak tento svět otevírá,“ popisuje Zdeněk Hřib.

“Soubor Střešní strážci je způsob, jak uctít starobylé město – jeho historii a obyvatele. Všechny ty bytosti na vrcholcích střech vyprávějí příběhy o české kultuře, nebo alespoň předvádějí dovednosti vašich nejlepších sochařů a architektů,” popisuje projekt Amos Chapple.

Fotograf dokumentoval více jak třicet různých střešních soch v samotném centru metropole. Při focení těžko dostupných nebo spíše nepřístupných využíval několikametrovou tyč a dron.

Grant Prahy je součástí Czech Press Photo už od počátků. Dává fotografkách a fotografům možnost do hloubky zpracovat vlastní téma s motivem Prahy. K jeho získání je potřeba kromě zaslání fotografii připravit tzv. explikaci, kde tvůrce popíše téma a jeho zpracování. Přihlášené projekty projde odborná porota Czech Press Photo, která primátorovi několik souborů doporučí. Pokud se chcete přihlásit, máte možnost do konce září.

Soutěž a výstavu Czech Press Photo 2022 pořádá Czech Photo, o. p. s., pod záštitou primátora hlavního města Prahy a ministra kultury.

 

Generální partner: Trigema

Spolupořadatel výstavy: Národní muzeum

Partneři: Koupelny Ptáček, CeWe, eContest, Siko, Renomia, Berlitz, Pictoart, Canon, Eizo, Samsung, Laufen, Nielsen, Soliter, Newton Media, VDV, UNHCR, Fakulta sociálních věd UK, APF a UAPP

Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 – Radiožurnál

Mediální partneři: ČTK, Reflex, Mafra, a. s., Rádio DAB Praha, National Geographic, Prima ZOOM, Lidé a Země

Kontakty a další informace: www.czechphoto.org

Public relations: Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .PDF

string(1) "1"