Foto měsíce července - Michal Fanta - Hořící Hřensko

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
23/08/2022

Událostí měsíce července 2022 se jednoznačně stalo Hřensko v plamenech. Likvidace požáru Národní parku České Švýcarsko probíhalo dlouhých 20 dní a se zděšením a obavami ho sledovala celá republika. Požár zasáhl více než 1600 hektarů plochy parku, v největším nasazení ho hasilo osm vrtulníků, pět letadel a dohromady přibližně 700 osob. Fotografové z mnoha redakcí i volní fotografové cítili povinnost tuto zkázu našeho přírodního klenotu dokumentovat, proto se ve výběru sešly série i jednotlivé snímky od mnoha autorů. Správní a dozorčí rada Czech Photo nakonec vybrala a ocenila sérii Michala Fanty, který spolupracuje s hasičských záchranným sborem. Jak fotografie vznikly, se dozvíte níže.

Foto: Michal Fanta / HZS ČR

 

"V Hřensku jsem fotografoval s hasiči od druhého dne vypuknutí požáru po celý týden. Dokumentace tohoto období byla hodně intenzivní, spalo se jen pár hodin denně. V našich podmínkách České republiky to bylo něco zcela ojedinělého –⁠ od nasazení stovek hasičů a jejich mimořádné práce – mnohdy v komplikovaném terénu – až po masivní zapojení techniky včetně velkého množství letecké techniky, jak z ČR, tak ze zahraničí. Na hasičích byla někdy vidět únava, ale také velká odhodlanost požár přemoci. Fotografoval jsem se ve členitém skalním terénu, kde hasiči s hadicemi šplhali do strmých kopců. Dále ve vrtulníku při hašení. Teprve tam si člověk uvědomí, na jak velké ploše hoří. V neposlední řadě jsem zaznamenával místa, kde záchranáři doslova bojovali proti plamenům rozvinutého požáru. Při fotografování požáru takovéhoto rozsahu je vždy důležitá i bezpečnost, proto nedílnou součástí byl například zásahový nehořlavý oděv a přilba. Na hůře dostupná místa se bylo zapotřebí dostat terénním autem či čtyřkolkou. Fotovýbava také dostávala dost zabrat. Všudypřítomný kouř a v něm drobné prachové částice se dostaly doslova do každé skuliny techniky," popisuje situaci autor.

 

Michal Fanta

Michal Fanta

Už od roku 1987, kdy se narodil, žije v Novém Městě nad Metují. Reportážní fotografie mu učarovala na střední škole, od které se focení věnuje. Po vystudovaní Pražské fotografické školy pracoval jako kameraman a jako fotograf na volné noze pro média v regionu, jako například Deník, MF DNES. Roku 2014 se stal kmenovým fotografem Hradeckého deníku, pro který fotografoval do března tohoto roku, kdy došlo k redukci zaměstnanců, a tak se opět vrátil na volnou nohu. Po celou svou fotografickou kariéru se kromě novinářské fotografie věnuje i přinášení svědectví o práci záchranných složek a jako fotograf spolupracuje například s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje.



Celou sérii si můžete prohlédnout zde:

string(1) "1"