Příběh fotografie – Tomáš Krist – Divoké vyběhnutí ve Hvězdě

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
12/07/2022

Pamatujete si na loňskou zimu? Byl sníh a taky lockdown… Z homeoffice všichni prchali do přírody, jak jen to šlo, hlavně nesedět za počítačem! Na snímku Tomáše Krista se sešlo několik neobvyklých atributů – sníh v Praze, běžkaři ve Hvězdě a taky jedno divoké prase. Praha skutečně občas nabídne nevídanou podívanou, a když je na místě zkušený fotograf, vznikne skvělý reportážní snímek.


Foto: Tomáš Krist

 

„Nebývalá nadílka sněhu a koronavirový lockdown během loňské zimy vyústily v obrovský zájem sportovců o běžecké lyžování a jiné zimní radovánky. Nejinak tomu bylo i v hlavním městě. Pražské parky a pláně se změnily ve velká sportoviště. Byl jsem v redakci požádán o zachycení této netradiční městské atmosféry jeden lednový víkend. Vybral jsem si oboru Hvězda, která nabízela fotogenické prostředí, a běžkařských stop tam bylo mnoho. Stejně jako sportovců a turistů. Mnozí měli s sebou i své čtyřnohé miláčky. Právě když jsem se rozhodl pomalu končit s pocitem dostatečného počtu ulovených snímků, zahlédl jsem pohyb ve křoví. Chvilku jsem myslel, že se jedná právě o dovádějícího psa, ale mýlil jsem se. Z křoví vyrazil divočák a proskákal před udivenou lyžařkou na druhou stranu cesty do hustšího porostu. Měl jsem radost, že jsem ještě měl zapnutý fotoaparát na krku, a celou akci stihl cvaknout. Byl to opravdu mžik. Je pěkné vědět a také na vlastní oči vidět, že divoká příroda je stále přítomná i ve velkoměstech,“ popisuje autor.

 

Tomáš Krist

Fotografuje od dětství. V letech 1994–1995 působil jako externí fotograf ČTK, v letech 1996–1999 pracoval jako fotoreportér v Zemských novinách, od roku 1999 do 2012 v Lidových novinách. Od roku 2012 do současnosti pracuje jako fotograf mediální skupiny MAFRA. Hlavní zaměřením je portrétní fotografie. Rád fotí hudební koncerty, gastronomii, reportáže. Je několikanásobným držitelem ocenění Czech Press Photo.

string(1) "1"