Czech Press Photo na Bořislavce

29/06/2022

Od 22. června hostí Foyer Bořislavka Centrum, které je sídlem skupiny KKCG, prestižní fotografickou výstavu Czech Press Photo. Společnost Czech Photo vybrala speciálně pro obchodní a kancelářské centrum to nejlepší ze všech fotografií 27. ročníku soutěže. Výstava je zdarma a návštěvníci na ní uvidí více než 70 snímků a další pak na projekci.

Jedním z hlavních témat výstavy jsou následky ničivého tornáda na jižní Moravě. Zkázu, která koncem června 2021 postihla obce na pomezí Břeclavska a Hodonínska, zachycuje také stejnojmenný vítězný snímek fotografa Petra Topiče. Na místo se vydal hned pár hodin po tragické události.

„Původně jsem chtěl dojet do obce Hrušky. Tma. Ticho. Snažím se odhadnout, kde to vlastně jsem. Kužely světlometů sice osvětlují silnici, která je poseta větvemi a jiným harampádím, ale já bych potřeboval vidět okolí. Ze tmy vystupují obrysy budov. Tušíte, že tam něco je, neumíte říct co. Beztvarý stín, hmota zmuchlaného něčeho. Začíná mi docházet, že to bude velké,“ popsal fotoreportér Topič situaci bezprostředně po příjezdu do tornádem zasažené obce.

K dalším obrazovým žurnalistům, jejichž fotografie s reportážní i uměleckou hodnotou se na výstavě představují, patří Lukáš Bíba, Jan Cága, Barbora Reichová, Roman Vondrouš či Dan Materna. Ve foyer KKCG je k vidění celkem 55 tištěných fotografií a 18 dalších snímků je instalováno v nákupní pasáži Bořislavka Centra.

KKFF věnovala na obnovu míst zasažených ničivým živlem 150 milionů korun. Z toho 100 milionů korun směřovalo na obnovu Bažantnice. Hlavní motiv k poskytnutím daru představoval podle manželky Karla Komárka Štěpánky Komárkové nejen rozsah zkázy a lidského neštěstí, které za sebou živel zanechal, ale také potřeba pomoci lidem v těžké situaci. „To, co se stalo, už nikdo bohužel nezmění. Můžeme ale pomoci navrátit do zasažených oblastí život, zanechat tady určitý odkaz pro budoucí generace a učit je, jak v tradici společenské odpovědnosti pokračovat," uvedla Štěpánka Komárková.

Veřejnost si fotografie může prohlédnout ve foyer KKCG a prostorách nákupní pasáže bezplatně, vystaveny budou až do 31. srpna.

Výstava Czech Press Photo 2021 v Bořislavka Centru je rozdělena do dvou částí. Jedna je umístěna ve foyeru sídla KKCG a druhá v prostorách nákupní pasáže. Obě části jsou volně přístupné veřejnosti do 31. 8. 2022.

Otevírací doba foyer: Po–Pá 10.00–18.00; So–Ne 13.00–18.00

string(1) "1"