Dan Materna vystavuje v Hradci Králové

16/06/2022

Stalo se již zvykem, že v Hradci Králové vystavujeme kolekci aktuálního ročníku Czech Press Photo. Letos jsme stejné téma pojali trochu jinak a přestavili práci fotografa Dana Materny, který za prestižní soutěž od loňského roku zodpovídá.

A tak 15. 6. 2022 byla ve Studijní a vědecké knihovna v Hradci Králové slavnostně zahájena výstava Dana Materny s názvem FOTOGRAFIE NEJEN Z CZECH PRESS PHOTO.

Skládá se ze dvou částí. V přízemí galerie jsou k vidění fotografie z letadla a horním patře snímky z autorovy mnohaleté novinářské práce – například: Fotografie roku 2007 s názvem Exekuce dítěte, snímky ze Severní Koreje, války v Iráku nebo z letadlové lodi.

Výstava je k vidění 16. 6. - 31. 7. 2022.

 

Pro zopakování CV Dana Materny:

Většina fotografické práce Dana Materny směřovala k novinám, magazínům a zpravodajským webům. Fotografoval především reportáže, přinášel obrazové zpravodajství nejen z české republiky, ale i z významných událostí ve světě. Fotografoval především lidi: portréty osobností, kulturní a společenské události. Nevyhýbal se také sportu. Fotografoval na Letních olympijských hrách v Pekingu a v Londýně. Je držitelem řady ocenění v soutěži Czech Press Photo, včetně Fotografie roku.

Dan Materna kompenzuje práci fotoreportéra pozitivním viděním, přináší "hezké obrázky". Fotografuje naši zemi z letadla. Svět z výšky je jiný, objevný. Z letadla fotografuje přírodu, Šumavu, Brdy, Krkonoše a zároveň i civilizaci, dopravu, města. Dlouhodobě se věnuje fotografování volně žijících zvířat. Jelení říje je každý podzim nejintenzivnější zážitek z dění v české přírodě. Často fotografuje své psy, zlaté retrievery. Přestože ze všech těchto oblastí již vydal obrazové publikace, pokračuji v této cestě dál.

Od března 2021 pracuje ve společnosti Czech Photo na pozici manažera projektu Czech Press Photo a je členem správní rady Czech Photo o.p.s.

 

Foto: Martin Veselý

string(1) "1"