Příběh fotografie – Tomáš Grim – Ptačí hlídka

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
3/06/2022

Každý rok se nestává, že je mezinárodní porota, tak uhranutá fotografiemi a příběhem, že vyhlásí speciální cenu Czech Photo. Jednu takovou si letos zasloužil fotograf Tomáš Grim, který zachytil hnízdění výrečků. Jak série vznikla, se dozvíte v článku.

Úvodní foto: Tomáš Grim

 

„Napínavá dokumentace úspěšného a hned dvojitého hnízdění prvních městských výrečků v Česku byl silný příběh sám o sobě. Předtím by mě nikdy nenapadlo, že je možné vyfotit živého opeřence třívteřinovým časem a ještě ostře. Nebo že někdy nastavím citlivost na extrémní hodnotu 1 155 072 ISO. Nebo že budu na požární plošině 20 metrů nad zemí luxovat díru v zateplovacím plášti hotelu. Natož, že majitel onoho hotelu začne vtipkovat – v reakci na počet zájemců, kteří se z celé republiky na výrečky sjížděli – že si pod hnízdní dutinou založí stánek s občerstvením,“ popisuje autor.

Tomáš Grim

„Freebird“ – ptáčkař a popularizátor ptactva, vědy a ochrany přírody na volné noze. Nerad píše a přednáší o věcech, které nezná „z první ruky“; proto své texty a promítání ilustruje jen vlastními fotografiemi. Ty z části nashromáždil, když během své předešlé univerzitní kariéry bádal opeřence na všech kontinentech (profesor zoologie a jediný český badatel uvedený na stanfordském seznamu nejcitovanějších vědců světa v celoživotních kategoriích „behaviorální vědy“ a „ornitologie“). Na cestách pozoroval přes 4 000 ptačích druhů (český národní rekord) a leccos z nich i nafotil. Tento materiál právě zpracovává do dvou knih. Je také spoluautorem knihy o kukačce, která vyšla ve čtyřech jazycích a získala prestižní britskou cenu „Nejlepší ptačí kniha roku“.

string(1) "1"