Příběh fotografie – Petr Topič – Předvolební kampaň Andreje Babiše

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
30/05/2022

Minulý rok se do soutěže Czech Press Photo vrátila kategorie Lidé, o kterých se mluví. Ta je u fotografů a novinářů velmi oblíbená. V době, kdy byly otevřené přihlášky do nového ročníku, ji události přály. Dalo se předvídat, že premiér Andrej Babiš se v kategorii v nějaké podobě objeví. První místo tak získal absolutní vítěz soutěže Petr Topič. Jak série vznikla, se dozvíte níže.

Úvodní foto: Petr Topič / Mafra a.s.

 

„Za reportáž může hádka mezi Piráty a Andrejem Babišem o tu správnou zmrzlinu. Tento bizarní spor, kterého se okamžitě chytila média, upřel (nejenom mou) pozornost k rozjíždějící se předvolební kampani do parlamentu.
Zájem médií o to víc umocnil souboj mezi šéfem Pirátů a ANO, kteří si za volební obvod vybrali Ústecký kraj. Dnes již víme, že hnutí ANO v tomto kraji Piráty jasně porazilo.
Nutno podotknout, že Babišovi v začátku kampaně hodně mediálně pomohla akce Milionu chvilek, kde hned na jednom z prvních „zmrzlinových výjezdů“ nastříkali aktivisté na dlažbu průhonického náměstí kříže za oběti covidu. Když pak akci zpečetil útočník s vejcem, bylo o účasti na výjezdu premiéra postaráno. Novinářů, příznivců i odpůrců.
Úspěch hnutí na severu Česka se však nepropsal na celostátní úrovni. Sice na jedné štaci - konkrétně v ústecké zoo - dostal Andrej Babiš štětinu od slona, aby mu prý ve volbách přinesla štěstí. Zjevně však nepomohla. Hnutí ve volbách získalo nejvíce poslanců, ale na většinu v PS to nestačilo. Andrej Babiš skončil v opoziční lavici.

Zajímavé bylo zejména nastavení kampaně. Tým AB si kromě rodin s dětmi vybral ještě jednu celou voličskou skupinu, na kterou doslova uspořádal nájezd - seniory v domovech důchodců. V denním rozpisu nesměla chybět návštěva některého z domovů důchodců, během výjezdu však stihnul klidně i dva za den. Možná to některým ze zaměstnanců těchto zařízení nebylo příliš po chuti, ovšem navenek svou nelibost nedávali najevo. Typickým obrázkem z takové návštěvy se tak staly stařenky listující Babišovou knihou Sdílejte, než to zakážou. Andrej Babiš publikací domovy důchodců doslova zavezl.

Knihu, o které stránky ANO hovoří, že byla vydána v nákladu 300 tisíc výtisků, rozdával také na mítincích s voliči, které také hojně navštěvovali jeho odpůrci. Typický obrázek z takové události je stánek s Babišem, ve kterém on sedí pod pražícím sluncem klidně několik hodin, obklopen natěsno ochrankou trpělivě naslouchá příběhům a podepisuje se do knihy. O slovní útoky jeho odpůrců není nouze, podepíše se však i jim, pokud o to projeví zájem. Proč by to dělali? Třeba proto, aby knihy následně využili pro performance a pomalovali ji hesly připomínající Babišovu estébáckou minulost.

Vše vyvrcholilo 2. září před restaurací Větruše v Ústí nad Labem. Na začátek ostré volební kampaně ANO sem dorazil spolu s režisérem Vítem Klusákem i Babišův syn Andrej, který se v kampani postavil na stranu otcových odpůrců. Na jeho „Tato ahoj“ Andrej Babiš starší neřekl ani slovo,“ popisuje autor vznik série.  

 
Petr Topič

Narodil se v roce 1977 ve Šternberku. Vystudoval Slezskou univerzitu v Opavě a Masarykovu univerzitu v Brně. V minulosti prošel redakcemi MF DNES a iDNES.cz na pozici editora. V současnosti se naplno věnuje práci fotoreportéra. Věnuje se zejména autorské reportáži, ve které se snaží propojit obrazovou a textovou složku. Více o autorovi na webových stránkách idnes.cz.

string(1) "1"