Foto měsíce dubna – Gabriel Kuchta – Masakr ve vesnici Buča

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
25/05/2022

Ve válce na Ukrajině je jistě pár ikonických momentů, které se zapisují do dějin. Jedním z nich je ruský masakr ve vesnici Buča. Ti, kdo sledují zprávy jistě nezapomenou zoufalý pohled ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Právě série následků ruské agrese fotografa Gabriela Kuchty nejvíce oslovila správní a dozorčí radu Czech Photo a získala titul Foto měsíce dubna. Více už popisuje sám autor.

Foto: Gabriel Kuchta / DeníkN

„Poté co svět obletěly otřesné fotografie z Buči, se město stalo dalším symbolem ruských válečných zločinů na civilních obyvatelích Ukrajiny. O to nepochopitelnější bylo, že Rusové vraždili zřejmě úplně náhodně vybrané oběti. Zblízka a bez jakéhokoliv důvodu. S kolegou Honzou Moláčkem jsme akorát pokrývali volby v Maďarsku, namísto k Orbánovi do štábu jsme nakonec, ale znovu vyrazili na Ukrajinu. Do Buče jsme se později vrátili i s Petrou Procházkovou,“. Popisuje autor.

 

Gabriel Kuchta

Gabriel Kuchta

Gabriel Kuchta pracuje od podzimu 2018 v redakci nově vzniklého Deníku N. Předtím pracoval osm roku ve slovenském deníku SME.



string(1) "1"