Příběh fotografie – Martin Veselý – Open air festivaly

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
17/05/2022

Léto automaticky evokuje konání festivalů, ovšem ty v době pandemické měly utrum. O to více se radovali fanoušci a fotografové, když minulé léto došlo k obnovením těchto akcí. Fotograf Martin Veselý zavítal na několik z nich a za snímky, které tam pořídil, získal cenu partnera Samsung. A jak se fotí festivaly se dozvíte přímo od autora.

Úvodní foto: Martin Veselý / Mafra a.s.

 

„Fotografování festivalů se věnuji přibližně 12 let. Každý rok je takřka povinností fotografovat pro tisk začátky a průběh festivalů. Po řadě rušení a uzavírek hudebních festivalů v ČR z důvodu koronavirových opatření se zase vše konečně vrací do normálního stavu. Snímky jsou z hudebních festivalů Rock for People, Brutal Assault a Obscene Extreme. Festivaly se konaly v období půlky července a půlky srpna, kde se spolu kryly dva festivaly, Rock for People na hradeckém letišti a Brutal Assault v Josefově mezi kterými jsem několikrát přejížděl.

Oceněné snímky vznikly na třech festivalech. Asi nejbližší mi je po stránce fotografické i poslechové Rock for People na hradeckém letišti. I letos se tam velmi těším, protože tam budu mít možnost podruhé fotografovat svoji nejoblíbenější kapelu Biffy Clyro.

Fotografování festivalů není jen o kapelách, ale také o jejich přípravách, doprovodných akcích, a hlavně o fanoušcích, ti jsou nejfotogeničtější.

Každý z festivalů má svoji atmosféru. Například pro mě je naprostý bizar začátek trutnovského festivalu Obscene Extreme, kde fotografuji soutěže jako rákoskou na holou, závody jízdy v popelnicích, pojídání a stříkání nejpálivějších extraktu papriček do očí, popíjení slaných nápojů a následně zvracení při kterém fanoušci doslova šílí radostí…

Jednou při fotografování kapely Yelawolf na Hip Hop kempu jsem měl docela štěstí, že jsem si domluvil nestandardní místo na podiu. Kdybych zůstal v pitu mezi stage a fanoušky byla by moje fototechnika zlitá několika pivky od zpěváka (asi nemá v lásce fotografy),“ popisuje autor.

 
Martin Veselý

Narodil se v Hradci Králové. První fotografické začátky byly v roce 1999. Přes osm let je fotoreportérem MF Dnes a Lidových novin. Pracuje také na svých komerčních a dokumentárních projektech. Od roku 2014 spolupracuje s Leteckou záchranou službou Královéhradeckého kraje. Je držitelem několika ocenění v soutěži Czech Press Photo, Czech Nature Photo,Via Lucis 1989-2009. Záliby mimo fotografii jsou wakeboarding, horské kolo, horolezectví, snowboarding.

string(1) "1"