Příběh fotografie Roku – Vít Lukáš – Pulci

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
11/05/2022

Jak vznikla Fotografie roku šestého ročníku soutěže Czech Nature Photo? Napřed si povíme pár zajímavostí, už druhý rok byl vítězný snímek vybrán z kategorie Cena za nejlepší fotografii české přírody. Zoolog Vít Lukáš není v soutěži žádným nováčkem, získal první místo ještě v kategorii Bezobratlí. Snímek Pulci získal i cenu čtenářů časopisu Lidé a Země. A jak tedy fotografie vznikla, najdete níže.


Foto: Vít Lukáš

„Na snímku jsou zachyceni čerstvě vylíhnutí pulci skokana hnědého (Rana temporaria). Za záběrem barevných pulců jsem šel několik let. Poštěstilo se mi až loni, když jsem vyrazil s kamarádem Tomášem Klackem na jeho oblíbenou lokalitu kousek od Prahy. Ve snůškách většinou bývají pulci hnědí až černí, ale občas je možné nalézt takto krásně barevné jedince, kteří korespondují s barvou dospělců. Pulci se hned po vylíhnutí krmí vaječnými obaly a krátce poté se vydají do všech stran, takže člověk musí mít i velké štěstí, aby je stihl všechny pohromadě. Tito pulci byli těsně pod hladinou asi metr od břehu. Abych nepoškodil sousedící snůšky, musel jsem je fotit v podstatě naslepo na živý náhled, natažený nad vodní hladinu. Tito čerstvě vylíhnutí pulci měli 8-10 milimetrů. Nad nimi se po hladině pohybovali velmi drobní chvostoskoci. Použil jsem Nikon D850, objektiv Nikkor 105mm, mezikroužky Kenko a blesk s difuzérem,“ popisuje autor.

 

Video: Oleg Homola

Vít Lukáš

Je vystudovaný zoolog, který se již téměř dvacet let zabývá ochranou přírody a jejím fotografováním. Deset let žil v Chile, kde pracoval pro dvě zoologické zahrady, založil jednu úspěšnou přírodovědeckou stanici, vyučoval na dvou vysokých školách a vedl několik výzkumných projektů. Díky účasti na různých mezinárodních projektech mohl procestovat téměř celou Latinskou Ameriku. Má za sebou přes 150 expedic, z toho zhruba třetinu do tropických deštných pralesů. V roce 1997 propadl kouzlu makrofotografie, které se věnuje dodnes. Na svých snímcích se snaží zachytit zvířata v jejich přirozeném prostředí a zároveň zdokumentovat detaily, které nejsou vidět pouhým okem. Jeho makrofotografie byly prezentovány v řadě časopisů, knih či na výstavách jak u nás, tak například v Chile a Kolumbii.

V posledních letech se kromě makrofotografie zaměřuje také na focení větších zvířat včetně lidí. Podobně jako u makrofotografie se při fotografování lidí zaměřuje na detaily, které mohou oku uniknout. Dívá se na lidi okem zoologa pozorovatele, baví ho zachycovat situace z nových a nevšedních úhlů. Aktuálně pracuje jako kurátor primátů v Zoo Praha. Jeho fotografie zvířat se pravidelně objevují nejen v médiích a v časopisech, ale i na billboardech či citylightech.

   

string(1) "1"