130 600 korun pošle Czech Photo a Národní muzeum nadaci Člověk v tísni na sbírku SOS Ukrajina

5/05/2022

V sobotu 9. dubna se v prostorách výstavy 27. ročníku soutěže Czech Press Photo v historické budově Národního muzea konala celodenní akce s názvem Den s Czech Press Photo. Svou tvorbu zde představilo pět předních českých fotografů, dále se konaly komentované prohlídky a doprovodný program partnerů. Den s Czech Press Photo navštívilo 675 návštěvníků. Ve spolupráci Národního muzea a společnosti Czech Photo se tržby ze vstupného z celého dne, 130 600,- Kč, věnovali neziskové organizaci Člověk v tísni na sbírku SOS Ukrajina.

„Program Dne s Czech Press Photo jsme koncipovali tak, aby fotografové prezentovali své oceněnné snímky a zároveň návštěvníkům ukázali svoji nejnovější tvorbu, zejména z válečných událostí na Ukrajině. Jsem moc rád, že jsme společně s Národním muzeem mohli přispět na pomoc Ukrajině“ říká manažer soutěže Czech Press Photo Dan Materna.

„Práce fotoreportérů je důležitá v každé době, v mimořádných a vypjatých situacích - jako je válka na Ukrajině – dvojnásob. Na našich sociálních sítích pravidelně zveřejňujeme přehled obrazového zpravodajství, které naši i zahraniční novináři přinášejí ze zasažených oblastí a které je zásadní v boji s dezinformacemi. Tím, že a fotografové výstavy Czech Press Photo přispěli i k pomoci finanční, je symbolické,“ dodává Veronika Souralová, ředitelka Czech photo.

Doprovodný program se konal 9. dubna od 10:00 do 18:00 v Národním muzeu. Jako první vystoupil Michal Turek z mediálního domu Mafra, který prezentoval fotografování uprchlické krize na Ukrajině. Barbora Reichová z Českého olympijského výboru popisovala dokumentování dvou posledních olympiád. S tvorbu Romana Vondrouše z agentury ČTK seznámil šéf fotobanky ČTK Petr Mlch. Fotograf Aktuálně.cz Jakub Plíhal návštěvníkům představil fotografie ze své cesty po válečné Ukrajině, během které se dostal až do Kyjeva. Držitel ocenění Fotografie roku soutěže Czech Press Photo Petr Topič, který již část své finanční výhry věnoval nadaci Člověk v tísni, prezentoval svou aktuální tvorbu. Lukáš Bíba, vítěz kategorie Reportáž, se dlouhodobě věnuje dokumentování pandemie covid-19 přímo v covidárích. Právě s tomto tématem seznámil návštěvníky akce.

Součástí doprovodného programu byla prezentace partnerských firem Czech Press Photo.

Společnost Samsung představila nejnovější vlastnosti svých televizí a telefonu S22 Ultra. Canon představil bezzrcadlovky EOS R, širokou škálu fotoaparátů i objektivů. Společnost CEWE ukázala jak na výrobu fotoknih z vašich fotografií a na místě tiskla fotografie.

Další informace naleznete na www.czechphoto.org.

Kontakty a další informace: Public relations – Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org

Soutěž a výstavu CZECH PRESS PHOTO 2021 pořádají:

Czech Photo o.p.s. a Národní muzeum

Partneři akce: Samsung, Cewe, Canon

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .PDF

string(1) "1"