Czech Nature Photo 2022 zná své vítěze

4/05/2022

Ve středu 3. 5. 2022 galerie Czech Photo Centre praskala ve švech. Vyhlašovali jsme výsledky 6. ročníku soutěže Czech Nature Photo. Po dvou covidových letech, kdy jsme byli nuceni ceremoniály uvádět pouze on-line, se konečně fotografové přírody mohli společně sejít, oslavit úspěchy své i kolegů.
Ceny předávali partneři soutěže a garanti kategorií a tak se stalo, že koncentrace zoologů, milovníků a podporovatelů přírody na jeden metr čtvereční dosáhla maxima :-).

Obrovskou radost nám dělá soutěž Czech Photo Junior, která s CNP probíhá paralelně. Mladí fotografové jsou skvělí a je jasné, že se na fotografické scéně brzy objeví nová jména. Neskutečně roztomilá byla nejmladší účastnice soutěže – pětiletá Anežka Veselá, která nám zaslala snímky zvířat ze záchranné stanice zvířat.

 

Video: záznam z pořadu Zprávičky / ČTK

Absolutním vítězem – držitelem titulu fotografie roku 2022 - se stal Vít Lukáš s magickým, až tajuplným snímkem s názvem Pulci. Dle jeho slov ho původně chtěl nazvat Porodnice. A co je na něm zobrazeno?

„Čerstvě vylíhnutí pulci skokana hnědého. Za tímto záběrem jsem šel několik let. Ve snůškách většinou bývají pulci hnědí až černí, ale občas je možné nalézt takto krásně barevné jedince, kteří korespondují s barvou dospělců. Pulci se hned po vylíhnutí krmí vaječnými obaly a krátce poté se vydají do všech stran, takže člověk musí mít i velké štěstí, aby je stihl všechny pohromadě. Tito pulci byli těsně pod hladinou asi metr od břehu. Abych nepoškodil sousedící snůšky, musel jsem je fotit v podstatě naslepo na živý náhled, natažený nad vodní hladinu,“ tak popisuje vznik Fotografie roku její autor.

Vrcholem večera byl křest knihy Czech Nature Photo – rodila se v covidových podmínkách, tedy si prošla peripetiemi s materiálem, tiskem, cenou apod. Ale myslíme si, že výsledek stojí za to, aby se kniha stala ozdobou vaší knihovny. Všechny oceněné snímky za pět let a k tomu jejich příběhy. Taková kniha nezestárne.

Samotná výstava je nabitá nádhernými, často překvapivými fotografiemi přírody a doplněná projekcemi na obrazovkách. Zaručujeme Vám, že zde získáte obrovskou dávku pozitivní energie. Přijďte se podívat – zkuste to stihnout před prázdninami, ačkoliv výstava bude otevřena až do 4. září.

Výsledky soutěže si můžete prohlédnout zde.

 

Video: Oleg Homola

Foto: Markéta Kolínská

string(1) "1"