Příběh fotografie – Michael Tomeš – Jaroslav Róna

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
2/05/2022

Další příběh fotografie popisuje, jak vznikl vítězný snímek v kategorii Portrét – a to portrét sochaře Jaroslava Róny, kterého v ateliéru zachytil fotograf Michael Tomeš. Více již sám autor:


Úvodní foto: Michael Tomeš / Volný fotograf

 

„Jaroslav Róna má ateliér v bývalém statku kousek od Prahy. Na první pohled nešlo přehlédnout monumentální sochu červené žirafy, toho času ještě dokončovanou, dnes již v plné parádě stojící na pražské Pankráci. Nebylo to ovšem jediné dílo v jeho ateliéru. Zdaleka. Některé ze soch byly na dřevěných podstavcích. Jeden z nich byl prázdný. Neváhal jsem a postavil jsem tam Jaroslava. Najednou vypadal ve svém klobouku a baloňáku jako jedna z jeho soch. Pokud by volné místo na podstavci nebylo, nenapadlo by mě to,“ popisuje autor.

Michael Tomeš

Michael Tomeš se profesionálně věnuje fotografii od roku 2008. V minulosti se zabýval také reportážní fotografií, v současné době se specializuje hlavně na fotografii portrétní. Dlouhodobě spolupracuje kupříkladu s magazínem Forbes, deníkem E15, časopisem Euro a dalšími médii. V letech 2019 a 2021 získal ocenění Czech Press Photo v kategorii Portrét. Více o autorovi na michaeltomes.cz

string(1) "1"