V Berouně se necvakalo, ale fotilo.

28/04/2022

V Czech Photo organizujeme vzdělávací program pro základní a střední školy. „Necvakejte! Foťte! aneb Ne každá fotka je dobrá“. Představujeme základy fotografování, jak vypadá a co přináší kvalitní fotografie a také se zaměřujeme na obrazovou gramotnost a fenomén „fake news“. Zejména studenti a mladí lidé jsou dnes obklopeni fotografiemi, v médiích a na sociálních sítích. Každý dnes má při sobě mobilní telefon, který je zároveň fotoaparát. Jsme přesvědčeni, že je důležité se tímto tématem zabývat. Pilotní program měl premiéru na gymnázium v Trutnově.

V úterý 26. 4. 2022 se tým Czech Photo vydal do Manažerské akademie v Berouně. 30 studentů se zájmem o fotografii, napříč ročníky, shlédlo krátký film „Necvakejte, foťte“, poté přednášku Dana Materny o fotografováni i o obrazové manipulaci. Spolu s fotografem Lukášem Bíbou okomentovali prezentaci všech Fotografií roku soutěže Czech Press Photo.

Následovala nejatraktivnější část programu, workshopy. V exteriérech studenti pracovali pod vedením obou fotografů, Dana Materny a Lukáše Bíby. Uvedení do portrétní fotografie si vzali na starost Michal Tvrdík a Ondřej Drnec ze společnosti Canon. Účastníci měli možnost si vyzkoušet nejnovější fotoaparáty a portrétní objektivy od Canonu. V závěru akce se pak vybrané portrétní fotografie promítly a okomentovaly. Studenti dostali věcné ceny od Czech Photo, Canon a CEWE. Tým CEWE navíc přivezl svůj fotostánek, na kterém si studenti tiskli své fotografie.

Den byl nabitý kreativitou a nadšením, mnoha dotazy a samozřejmě i praxí. Je skvělé vidět, že fotografie studenty baví. Projektu se účastní i naši partneři Canon a Cewe, kteří jsou s námi od začátku.

Foto: Dan Materna

string(1) "1"