Příběh fotografie – Jaroslav Hora – Namib

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
28/04/2022

Jako každý rok přinášíme příběhy nominovaných fotografií soutěže Czech Nature Photo. Jak vznikla nominovaná série z pouště s názvem Namib, popisuje její autor Jaroslav Hora.

Úvodní foto: Jaroslav Hora

 

„Byli jsme s kolegy fotografy na fotoexpedici v Namibii. Jedním z top cílů byla poušť Namib, konkrétně její část v okolí Sossusvlei - Deadvlei. Jsou to nádherná místa, ale byla už nafocené milionkrát. Tak jsme se rozhodli, že to zkusíme jinak. Z helikoptéry. Pronajali jsme si ji hned ráno po svítání, aby duny kreslily.

Musím se přiznat, že jsem takto fotil poprvé a dost jsem se letu vrtulníkem s odstraněnými dveřmi, aby se dalo fotit, i trochu obával. Zbytečně. Mohl bych psát, jak jsem měl fotografie dopředu vymyšlené ve své hlavě, jak to často dělám, ale tohle bylo prostě jinak. Po prvních fotografiích, které jsem měl v hlavě, jsem si řekl, že ty širokoúhlé záběry prostě nejsou to pravé ořechové. V hlavě my blesknul nápad fotit jen minimalisticky ty tvary, které duny vytváří. Naštěstí jsem měl 2 těla a 2 objektivy. Jeden s rozsahem 8-25 (16-50 na FF) a druhé 40-150 (80-300) a to my hrálo do karet. Přehazovat za letu objektivy by tuším, ani nešlo.

A tak vzniklo během hodiny a půl v helikoptéře mnoho variant krásně kreslících dun do až abstraktních záběrů,“ popisuje autor.

Jaroslav Hora

Takto by se dal asi jednoduše popsat: fotograf, cestovatel, lektor, štír a životní optimista. Ale trochu podrobněji:
"Mým prvním fotoaparátem byl fotoaparát FED vydaný u příležitosti LOH v Moskvě v roce 1980, pak přišlo pár let s Olympusem, následovalo mnoho let s Nikonem, abych se zase vrátil k Olympusu a stal se jeho ambassadorem. Pamatuji si, že mezi první mé fotografie patřil portrét slepice u babičky na dvorku. Pak již následovaly fotografie hlavně ze závodů silničních motorek, které jsem fotografoval kupříkladu na okruhu v Dymokurech na Nymbursku. Ale to je doba prehistorická.
Na dlouhá léta jsem propadl kouzlu obchodu a focení zmizelo z mého života. Postupně jsem se dostal až na pozici regionálního ředitele jedné zahraniční firmy. Pak se ale seběhlo hned několik chtěných i nechtěných událostí, které mi změnily priority a životní cestu. Dlouhé vyprávění, jak se z managera stane fotograf...
Profesionálně se fotografii věnuji cca od roku 2003. Respektive mě od té doby živí fotografování a cestování.
Začínal jsem jako fotograf krajiny a města, posléze přibyla fotografie reportážní a komerční fotografování firem a pro firmy. Od roku 2013 se věnuji i pořádání fotografických kurzů, fotovýletů, fotoexpedic a workshopů.

Nejsem vyloženě vyhraněný fotograf. Miluji krajinu, přírodu, město, ale i zvířata či reportážní fotografii. Prostě miluji fotografování jako takové. Fotka jako taková je již jen "výsledný produkt". Mě baví samotný proces a vše kolem focení.

   

string(1) "1"