Foto měsíce března – Gabriel Kuchta – Pohřeb ukrajinských vojáků

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
21/04/2022

Válka na Ukrajině trvá již druhý měsíc, redaktoři a fotografové téma stále pokrývají. I v březnu tedy dominovalo téma Ukrajiny v různých podobách rubrice Foto měsíce. Správní a dozorčí rada ocenila sérii Gabriela Kuchty z Deníku N.

Foto: Gabriel Kuchta / Deník N

„Zkraje třetího týdne války se Deník N vrátil do západoukrajinského Lvova, kam přímé útoky ruských vojsk tou dobou ještě nedosáhly. Blízkost bojů byla víc než kde jinde zjevná v kostele Nejsvětějších apoštolů Petra a Pavla. Andrij, 40, Taras, 26 a Dmytro, 59. To jsou křestní jména a věk vojáků, které tu ten den pohřbívali. Všichni padli v bojích hned na začátku války. Na poslední rozloučení s muži, kteří za obranu Ukrajiny položili život, bylo v chrámu plno.

Po obřadu přítomní vojáci odnesli tři rakve do přistaveného vozu, za nimi kráčel průvod s kyticemi, věnci a slzami v očích. Další zastávka – hřbitov a na něm další čerstvě vykopané hroby pro ty, kteří se domů vrátili v rakvích,“ popisuje příběh fotografie autor.

 

Gabriel Kuchta

Gabriel Kuchta pracuje od podzimu 2018 v redakci nově vzniklého Deníku N. Předtím pracoval osm roku ve slovenském deníku SME.



string(1) "1"