Foto ledna – Milan Jaroš – Přípravy na válku

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
18/02/2022

Celý svět vzhlíží k Ukrajině, kde hrozí válečný konflikt. Ruská armáda obklíčila Ukrajinu téměř ze všech stran a invaze může nastat každým okamžikem. Fotograf Milan Jaroš se společně s redaktory týdeníku Respekt vydal dokumentovat přípravy ukrajinské armády v okolí hlavního města. Jeho série fotografií byla vybrána správní a dozorčí radou Czech Photo za Foto měsíce ledna. Jak a kde dokument vznikl, se dozvíte od autora.

Úvodní foto: Milan Jaroš / Respekt

 

„Je třetí lednová sobota, deset hodin ráno a na cestě přiléhající k jedné z bývalých kyjevských skládek za městem postupně zastavuje zhruba padesátka automobilů. Jsou tady dělníci, učitelé, manažeři úspěšných firem i bývalý známý poslanec. Po krátké rozcvičce bude cvičení v terénu s plnou polní a nácvik ochrany strategických objektů. V roce 2014, když Rusko poprvé napadlo východní části Ukrajiny, byla právě neschopnost efektivně bránit strategické budovy jednou z hlavních příčin rychlého postupu nepřítele a ztráty části území. Odhodlání je tu cítit velké: vybavení si všichni koupili za své a každý víkend za jakéhokoli počasí kladou osm hodin osobního volna na oltář obrany vlasti. Někteří mají skutečné zbraně, jež si pořídili na zbrojní průkaz, na začátku každého výcviku ale velitel zkontroluje prázdné zásobníky, aby náhodou nedošlo ke zranění, další pak třímají atrapy. Podobných domobranců dnes na Ukrajině podle údajů tamní armády nacvičují bojovou zdatnost tisíce," popisuje Milan Jaroš.

 

Milan Jaroš

Milan Jaroš vystudoval katedru fotografie na FAMU. Od roku 2008 pracuje v časopisu Respekt jako stálý fotograf. Spolupracoval také s mnohými zahraničními novinami a časopisy jako New York Times, International Herald Tribune, The Wall Steet Journal. Za své fotografie získal řadu ocenění v soutěžích Czech Press Photo, Frame, Unicef Photo Award, Unicredit Photo Award. V roce 2012 vyhrál na Czech Press Photo hned v několika kategoriích. Hlavní cenu Fotografie roku získal za snímek, který je součástí fotoreportáže Rozloučení s Václavem Havlem.

string(1) "1"