Příběh fotografie – Jan Cága – Psí pláže

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
15/02/2022

Kategorie Každodenní život téměř každý rok překvapí novými tématy. I letos tomu nebylo jinak. Mezinárodní porota ocenila soubor Jana Cágy, který dokumentoval život na plážích, kde hrají hlavní roli psi. Více už autor.

Úvodní foto: Jan Cága

 

„Vycestoval jsem v létě se psem na dovolenou k moři do Itálie a až na místě zjistil, že vstup na veřejné pláže s obligátními všudypřítomnými slunečníky tam podléhá přísným restrikcím. Na běžnou pláž, kde se koupou lidé, totiž platí v Itálii psům zákaz vstupu. Díky tomu jsem však objevil fenomén pláží vyhrazených pouze pro psy. Tyto pláže bývají součástí větších kempů, které dále nabízejí volné výběhy pro čtyřnohé mazlíčky, psí stezky, speciální obchody, restaurace, tréninková centra s instruktory, psí sprchy a bazény s animační programy – to vše je na míru uzpůsobené potřebám pro psí mazlíčky. Fotografování pláží jsem se věnoval přibližně týden a můj pes mi byl po celou dobu velkým pomocníkem v prolamování ledů počáteční nedůvěry a navazování krátkých přátelství. Zajímavý byl také fakt, že na psí pláže hojně chodili i lidé z vedlejších pláží. Možná právě i díky pobíhajícím psům zde totiž panoval určitý volnomyšlenkářský duch a divokost, která ostře kontrastovala s nudnými nekonečnými řadami slunečníků táhnoucími se kilometry daleko,“ popisuje fotograf.

 

Jan Cága

Jan Cága se narodil v Hodoníně v roce 1976. Vystudoval obor Průmyslový design na VUT v Brně. Jeho tvorbu charakterizuje především soustavné hledání a experimentování. Po škole začíná jako volný fotograf spolupracovat pro různá tisková periodika. Později cestuje po celém světě a zaměřuje se spíše na dlouhodobé projekty zkoumající stav globalizované společnosti. Od popisného zobrazování se postupně přesouvá k subjektivnímu pohledu zachytávání situací, věcí či emocí. Fotografii vnímá jako prostředek k dialogu s divákem. Není až tak důležité, co zobrazuje, jako spíše co vyjadřuje. Teprve tehdy, když se fotografii podaří vstoupit do niterného prostoru diváka, způsobit určitou vnitřní rezonanci, vyvolat nové otázky nebo přehodnotit postoje, pak svůj účel splnila.

Jan získal různá fotografická ocenění, jako například několik cen Czech Press Photo, Award of Excellence na Pictures of the Year International, Grand prize na PhotoEspaňa OjodePez Award of Human Values, ceny New York Photo Awards, International Photography Award, PX3 Prix de la photographie Paris, FotoVisura Grant, Kaunas Photo atd.

V současnosti žije v Brně se svojí ženou Veronikou a dvěma syny Jáchymem a Matějem.
Více o autorovi na webových stránkách www.caga.cz

   

string(1) "1"