Příběh fotografie – Lukáš Bíba – Druhá a třetí vlna

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
11/02/2022

Už druhý rok žijeme s pandemií koronaviru, která se stala součástí našich životů. A tím pádem je i nedílnou součástí soutěže Czech Press Photo. Lukáš Bíba dlouhodobě dokumentoval covidárium FNKV a za tyto snímky získal první místo v CPP 2021 v kategorii Reportáž. A právě tuto výhru se autor rozhodl věnovat nadaci Energii lékařům. Níže Lukáš Bíba popisuje, jak fotografie vznikaly.

Úvodní foto: Lukáš Bíba / Economia

 

„Druhá a třetí vlna epidemie COVID-19 na jednotce ARO ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, Praha, září 2020–duben 2021. Statistiky v této době ukazovaly v České republice více než jeden a půl milionu nakažených a 29 000 obětí. Česko patřilo mezi pět nejpostiženějších zemí na světě v počtu zemřelých na počet obyvatel.

Na podzim roku 2021 jsem dostal povolení fotografovat na covidáriu FNKV. Od začátku jsem věděl, že to nebude jednorázové focení, ale že tam budu chtít dokumentovat dlouhodobě, aby celá má práce měla větší smysl než jen pár rychlých ilustračních fotek pro noviny. Chvíli také trvá než si sestry, zdravotníci a lékaři zvyknou na to, že je někdo u jejich práce fotí. Zároveň se jim člověk nechce plést, takže je dobré znát chod celého oddělení. Myslím, že se to povedlo a postupem času jsem získal takovou důvěru, že jsem párkrát mohl i s něčím pomoci. Nebylo to jednoduché focení, zažil jsem spoustu situací, které jsem si před dvěma lety nedovedl ani představit. Mnoho z nich bylo tak silných, že jsem byl rád, že jsem “schován” za foťákem. Na některé momenty asi nikdy v životě nezapomenu,“ popisuje Lukáš Bíba.

 

Lukáš Bíba

Lezec, cyklista a fanoušek skupiny U2 v dětství pobíhal po Šluknovském výběžku a rozhodně nesnil, že jednou bude fotografem. A právě proto se jím nejspíš stal. Coby budoucí geolog potkal na berlínském koncertě U2 partu lidí, kteří působili v médiích a kteří se brzy se stali jeho kolegy. Spolupracoval s redakcemi iDNES, MF DNES či magazínem Reportér. Od roku 2011 pracuje ve vydavatelství Economia. Už několik let fotí filmový festival Jeden svět, který pořádá Člověk v tísni, a akce Creative Mornings. V roce 2019 dokumentoval závodní kariéru sportovního lezce Adama Ondry. Za svou práci získal několik ocenění v soutěži Czech Press Photo včetně titulu Fotografie roku 2019.

   

string(1) "1"