Série měsíce listopadu – Gabriel Kuchta – Na hranici

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
15/12/2021

Uprchlíci, kteří uvízli na bělorusko-polské hranici se postupně dostávali do médií. Jejich situace je složitá jak osobní úrovní, tak v druhé řadě způsobuje mnoho geopolitických problémů. Mnoho novinářů se snaží na hranici dostat a zdokumentovat jejich příběh. Jedním z nich je i Gabriel Kuchta z Deníku N, který za svou sérii získal titul Série měsíce od správní a dozorčí rady. Níže fotograf popisuje příběhy lidí na snímcích.

Bratři Kádir a Loas jsou bratři ze syrského Homsu. Místo, kde dva migranty našli dobrovolníci z polské skupiny Fundacja Ocalenie (Nadace spása) je jen pár metrů od silnice. V lese čekali pět dnů. Jídlo i voda jim došly už na cestě přes hranici. Když jsme je v lese s polskými dobrovolníky objevili, jejich tělesná teplota klesla pod 36 stupňů Celsia. Museli urazit 40 až 50 kilometrů, než jim došly síly.

Ahmad al-Hasan se narodil 25. srpna 2002 v Homsu. Devatenáctého října 2021 našli jeho tělo o 3422 kilometrů dál. Chtěl překonat bělorusko-polskou hranici směrem do EU, ale neuměl plavat. Nejmladší ze sedmi bratrů se utopil v půlce minulého měsíce při pokusu překonat řeku Bug nedaleko polské vesnice Woroblin. Tatarská komunita místních muslimů ho pochovala na svém hřbitově ve vesnici Bohoniki.

Ženě a muži prý sebrali dva ze tří telefonů – ten jeden jim ponechali nikoliv z lítosti, ale protože ho nenašli i ukradli jim i 7500 dolarů. Tedy všechny peníze, které jim zbývaly po vyplacení všech převaděčů, překupníků, pašeráků a zástupců „turistických agentur“.

Les na hranici takzvané červené zóny, kde platí pravidla výjimečného stavu. Například zákaz vstupu, za jehož porušení hrozí v lepším případě pokuta téměř 3000 korun. V nekonečných lesích a zrádných bažinách nacházíme tábořiště lidí, kterým se podařilo proniknout.

Gabriel Kuchta

Gabriel Kuchta pracuje od podzimu 2018 v redakci nově vzniklého Deníku N. Předtím pracoval osm roku ve slovenském deníku SME.




Foto: Gabriel Kuchta

string(1) "1"