Foto měsíce listopadu – Roman Vondrouš – Jmenování premiéra

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
15/12/2021

Vztahy premiéra Petra Fialy a prezidenta Miloše Zemana plní každý den stránky novin a zpravodajských webů. V momentě, kdy bylo jmenování nového premiéra skutečně na spadnutí, přišla zpráva, že pan prezident má po návratu onemocněl covidem. Narůstaly obavy, zda se jmenovaní vůbec uskuteční, a pokud bude, jak by mohlo vypadat. Jako jediný fotograf se do Lánského zámku dostal fotograf Roman Vondrouš, který situaci zaznamenal. Jeho snímek ze jmenování byl zvolen správní a dozorčí radou jako Foto měsíce listopadu. Jaká byla atmosféra v Lánech se dozvíte přímo od autora.

Foto: Roman Vondrouš / ČTK

„Poslední listopadový víkend jsem měl v ČTK službu, a kromě jiných událostí bylo ve fotoplánu uvedeno, že v neděli 28.11. mám na zámku v Lánech fotografovat jmenování Petra Fialy premiérem. Dopředu se vědělo, že samotný akt bude z důvodu nákazy prezidenta onemocněním covid-19 nestandartní, ale do posledních okamžiků bylo zahaleno tajemstvím, jak vše proběhne.

Po vstupní kontrole u brány zámku jsme byli podrobeni testování, zda jsme negativní na koronavirus, a poté jsme byli odvedeni do reprezentačních prostor zámku, kde jmenování proběhlo. Až zde jsme uviděli jakýsi prosklený prostor, do kterého byl za pár chvil na invalidním vozíku dovezen pracovníky oblečenými v ochranných oděvech prezident Miloš Zeman.

Během přibližně pěti minut, kdy ceremoniál trval, jsem se zaměřil jednak na detaily prezidenta, premiéra, ale také celkové záběry sálu, které byly díky neobvyklé situaci neméně důležité. Při fotografování jsem si velmi dobře uvědomoval, že tyto fotografie vzbudí zájem nejen široké veřejnosti, ale s největší pravděpodobností budou i v budoucnosti rezonovat jako fotografický svědek tohoto vskutku nevšedního aktu. A jelikož jsem byl z kapacitních důvodů do sálu vpuštěn jako jediný fotograf médií, o to víc jsem vnímal odpovědnost toho, že svoji práci musím odvést co nejlépe, aby se prostřednictvím servisu ČTK fotografie v té nejlepší kvalitě a co nejrychleji dostaly k jednotlivým klientům. Z tohoto důvodu jsem přímo z fotoaparátu okamžitě několik snímků posílal a média tak měla první záběry ještě v průběhu samotného jmenování,“ popisuje autor.

Roman Vondrouš

Roman Vondrouš se narodil v roce 1975 v Pardubicích, absolvoval magisterský program Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě. Nyní na stejné univerzitě pokračuje jako doktorand. Pracuje již řadu let jako fotoreportér České tiskové kanceláře. Je laureátem první ceny v prestižní mezinárodní soutěži World Press Photo 2013 v kategorii Sport a několikanásobným držitelem ocenění v národní soutěži Czech Press Photo včetně titulu Fotografie roku 2020.

www.romanvondrous.cz

Ve fotogalerii níže uveřejňujeme další porotou nejvýše hodnocené fotografie:

string(1) "1"