#NECVAKEJTE, FOŤTE! aneb NE KAŽDÁ FOTKA JE DOBRÁ.

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
14/12/2021

Rodí se nový vzdělávací projekt pro děti a mládež: NECVAKEJTE. FOŤTE! aneb NE KAŽDÁ FOTKA JE DOBRÁ. Pilotní akce proběhla na gymnáziu v Trutnově.

Czech Photo připravuje vzdělávací program pro základní a střední školy. „Necvakejte! Foťte! aneb Ne každá fotka je dobrá,“ ve kterém chceme ukazovat, jak vypadá a co přináší kvalitní fotografie. Jsme přesvědčeni, že v dnešní době, kdy kolem nás denně prolétají miliony snímků a vlastně je každý se svým mobilem fotograf, je důležité se tímto tématem zabývat.

V současné době natáčíme videokampaň se známými osobnosti a pomalu ji začínáme propagovat. Ale o tom až příště …. Nejdůležitější je pro nás osobní setkávání profiků s mladými fotografy. To historicky první proběhlo v pondělí 13. 12. 2021 na gymnáziu v Trutnově. Přihlásilo se 29 gymnazistů (napříč všemi třídami) se zájmem o fotografii. Barvy Czech Photo hájil Dan Materna a Veronika Souralová, z Mafry dorazil fotograf Martin Veselý a z ČTK David Taneček. Jak používat techniku Canon profesionálně vysvětloval Michal Tvrdík s kolegou Oldřichem Drncem.

Studentům jsme na chodbách připravili výstavu všech Fotografií roku soutěže Czech Press Photo, kterou je provedl Dan Materna. Po krátkém teoretickém úvodu se studenti rozdělili do tří skupin. Jedna se s Danem a „canonisty“ zkoušela nafotit kreativní portrét, druhá se pod vedením Davida Tanečka věnovala reportáži „Co se dnes děje ve škole“ a ta, které velel Martin Veselý hledala a dokumentovala zajímavé detaily – „krásu v ošklivosti“. Skupiny se samozřejmě u fotografů prostřídaly. Cílem všech lektorů bylo přimět své „studenty“ k přemýšlení před tím, než spoušť nebo tlačítko telefonu zmáčknou. Prostě ne každý snímek je dobrý. Někdy je to jenom cvak, na který můžete v klidu zapomenout. Správná fotka musí mít v sobě… něco nevysvětlitelného… co způsobuje, že je důvod se k ní vracet. Hraje v tom roli mnoho faktorů.. talent, připravenost, znalosti, náhoda, štěstí…. ale hodně věcí se dá naučit a dobrému snímku lze jít směle naproti. Na závěr všichni společně pořízené fotografie hodnotili. Autor nej fotografie (jmenoval se Jan Materna… a bylo to naprostá náhodná shoda jmen…) dostal cenu od Fujifilmu a všichni účastníci ceny od Cewe i Czech Photo. Před vánoci se to hodí …. ???? Byl to fofr. Den nabitý kreativitou a nadšením. Nadšením ze strany studentů i z naší strany, protože je skvělé vidět, že fotografie studenty baví. Je to smysl naší práce a nabíjí nás to energií do dalších projektů věnovaných fotografii. Ani povinné roušky dobrou atmosféru nezkazily.

Díky gymnáziu v Trutnově v čele s paní zástupkyní ředitele Petře Tiché za bezvadnou atmosféru a studentům, kteří byli skvělí. Doufáme, že se s jejich snímky setkáme v soutěži Czech Photo Junior, která je určená právě jim. Děkujeme všem i organizacím, které do projektu Necvakejte. Foťte! s námi jdou. A je to teprve začátek …

Foto: Oleg Homola

string(1) "1"