Vyhlášení jubilejního šestého ročníku Czech Nature Photo

13/12/2021

Soutěž Czech Nature Photo bude otevřena pro přihlašování snímků již 10. ledna. Podruhé bude současně probíhat soutěž Czech Nature Photo Junior, která je zaměřena na mladé fotografy ze základních a středních škol. Oceněné práce bude tradičně vybírat mezinárodní odborná porota.

Úvodní foto: Igor Mikula (Foto roku 2021)

„Soutěž Czech Nature Photo vyhlašujeme již pošesté. Mohlo by se zdát, že již vše bylo zachyceno, ale každý nový ročník nás přesvědčí, že tomu tak není. Přicházejí fantastické snímky s neobvyklými motivy. Příroda a její témata jsou nevyčerpatelné. Letos vybízíme fotografy, aby nezapomínali ani na kouzlo rostlinné říše,“ uvádí nový ročník Veronika Souralová, ředitelka Czech Nature Photo.

„Naše botanická zahrada je častým cílem nadšených fotografů, a to v jakémkoliv ročním období. Každý kout našeho areálu má co nabídnout. Proto nás velmi těší, že můžeme spolupracovat se soutěží Czech Nature Photo v části, která se zaměřuje na svět rostlin. V současné době stavíme nový expoziční sál a těším se, že výstava krásných fotografií bude jednou z prvních, které se zde uskuteční,“ dodává Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Práce českých a slovenských fotografů zachycujících přírodu doma i ve světě bude možné přihlašovat od 10. ledna do 13. února 2022 prostřednictvím elektronického systému.

V letošním ročníku soutěže Czech Nature Photo je opět vypsáno šest hlavních kategorií, tedy Savci, Ptáci, Plazi, obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí, Rostliny a houby a Krajina. Dále je možné přihlásit snímky do speciálních kategorií Série, Zvířata v lidské péči a Příroda v Praze. Soutěžit se bude tradičně také o Cenu za nejlepší fotografii české přírody.

Zopakujeme i loňskou novinku pod patronací pražské zoologické zahrady, což je kategorie Zvířata ve svém prostředí, která se zaměřuje na snímky zachycující volně žijící živočichy v kontextu jejich domovských biotopů a životního prostoru, jehož ochranu je třeba neustále zdůrazňovat. Vítěze kategorie Zvířata ve svém prostředí čeká výstava přímo v zoologické zahradě před informačním centrem.

„Je pro mě velkou ctí, že mohu dát záštitu tak prestižní a důležité soutěži, jako je Czech Nature Photo. Velmi si cením všech akcí, které popularizují ochranu přírody u široké veřejnosti, a hlavně u mladých lidí, proto se velmi těším na vyhlášení kategorií Czech Nature Photo Junior a Zvířata ve svém prostředí. Mezinárodní porotě v čele s fotografem panem Igorem Mikulou přeji dobré oko při výběru nejlepších fotografií“, řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí.

Odborná mezinárodní porota bude pracovat v Czech Photo Centre 2. března pod vedením absolutního vítěze ročníku Czech Nature Photo 2021, fotografa Igora Mikuly.

Nominace v jednotlivých kategoriích budou vyhlášeny 16. března. Slavnostní vyhlášení výsledků se bude konat v květnu společně se zahájením výstavy oceněných prací v Czech Photo Centre.

Soutěž doprovodí fotografická výstava zahraničního porotce v Czech Photo Centre v Nových Butovicích.

Czech Photo Junior bude probíhat paralelně se soutěží Czech Nature Photo. Soutěžit se bude ve třech věkových kategoriích. Fotografie budou moci mladí fotografové zasílat do uzávěrky soutěže 13. února. Vyhodnocení těch nejlepších snímků se bude konat společně s profesionální soutěží Czech Nature Photo.

Cílem zapojení mladých fotografů do soutěže je nejenom edukovat, ale hlavně je motivovat k přemýšlení při pořizování vlastních snímků a dívat se kolem sebe fotograficky. Právě Czech Nature Photo je výjimečnou platformou, která cílí na zvýšení mediální a vizuální gramotnosti dětí a mládeže.

Soutěž a výstavu CZECH NATURE PHOTO 202 pořádají – Czech Photo Centre

Akce se koná pod záštitou ministerstva životního prostředí

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy a pod záštitou hlavního města Prahy

A pod záštitou městské části Praha 13

Generální partner: Trigema

Partneři: Cewe, Ptáček, Laufen, Soliter, Siko, Fomei, Canon, Samsung, Berlitz, Pictoart, Newton Media, Econtest, Zoo Praha, KRNAP, NP ŠUMAVA, Botanická zahrada, Lesy hl. m. Prahy, F-STOP

Mediální partneři: Mafra, a. s., Radio Dab Praha, National Geographic, Prague TV, Prima ZOOM, Reflex, Lidé a Země

Kontakty a další informace: www.czechphoto.org

Public relations: Anna Vacková, +420 777 093 690, vackova@czechphoto.org

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .doc

string(1) "1"