Czech Photo Centre si k pátým narozeninám nadělilo do Nových Butovic venkovní galerii a velkoplošnou malbu

15/11/2021

Za pět let, co značka Czech Photo patří Veronice Souralové se toho stalo hodně. Tradiční soutěž Czech Press Photo se prezentuje v Národním muzeu, pro fotografy přírody vnikla soutěž Czech Nature Photo. Nově korzo Nových Butovic zdobí venkovní galerie, kde je aktuálně výroční výstava právě Czech Nature Photo. Expozici minulý týden doplnil velkolepý mural art inspirovaný Fotografií roku 2021 Igora Mikuly od Vladimíra Hirschera. Nad moderním klimatizovaným archivem, kde je uložen malý národní poklad – fotografie profesionálních českých a slovenských fotografek a fotografů monitorující více než čtvrtstoletí domácí i světové dění –, se v galerii střídají domácí i zahraniční výstavy. V centru naplno běží vzdělávací programy nejen pro mladé talenty. Své pevné místo si zde našlo komunitní centrum, které prostřednictvím fotografie spojuje lidi, kteří mají rádi fotografii, ale jinak by se zřejmě nikdy nepotkali. Dále je komunitní centrum otevřené pro národnostní menšiny, lidi s handicapem či pro seniory. Mnoho fotografů právě z řad seniorů si zde plní sny, na které v čase, kdy pracovali, neměli čas.

„Na podzim roku 2016 jsme za přítomnosti stovky fotografů a přátel otevřeli výstavou světové Agentury VII místo pro všechny, kteří milují fotografii: galerii Czech Photo Centre. Zhmotnily se tak plány na posunutí organizace Czech Photo, o. p. s, do vyššího levelu. Začalo to myšlenkou na vybudování kvalitního archivu, kde budou shromážděny všechny snímky z historie soutěže Czech Press Photo, na což navázal nápad výstavní galerie spojené s kanceláří a s místem pro workshopy propojeným s restaurací. A k tomu hledání způsobu, jak návštěvníky přimět, aby vážili cestu do Nových Butovic, které ačkoliv jsou přímo na metru, mnohým připadají nějak moc na okraji Prahy. Pomohla by třeba velká interaktivní socha od renomovaného umělce? I mně samotné to připadalo dlouho jako science fiction. Dnes, po pěti letech činnosti, kdy se všechny nápady staly realitou a jsem obklopená týmem skvělých lidí, musím neskromně říct, že jsme udělali ohromný kus práce pro fotografii, fotografy i pro širokou veřejnost. A ještě ke všemu nás to baví.

Prestižní fotožurnalistická soutěž Czech Press Photo se transformovala. Fotografové se přihlašují elektronicky přes soutěžní systém eContest. Výstava se ze Staroměstské radnice přesunula do nově zrekonstruovaného Národního muzea a její podoba odpovídá nárokům moderní doby.

Vznikla nová soutěž pro fotografy přírody Czech Nature Photo – mladší sestra soutěže Czech Press Photo, která za pět let své existence dohnala svou sestru a její snímky mají světovou úroveň. Czech Nature Photo však není jen o soutěži a o následné výstavě. Tu považujeme za ,odrazový můstek‘ k motivaci veřejnosti k zájmu o ochranu přírody. Člověk dokáže chránit jen to, co zná, a my k tomu pomáháme vzdělávacími programy a propojením s institucemi, jejichž posláním je právě zachování přírody.

Propojujeme se se světem – do mezinárodních porot zveme špičky v oboru fotožurnalistiky a wildlife fotografie a organizujeme jim výstavy a konference. Do Prahy jsme znovu přivezli výstavu World Press Photo včetně vítězů. Díla z našeho archivu míří do mnoha měst v Česku i v zahraničí.

Czech Photo má na svém kontě stovky různých výstav, přednášek, workshopů a setkání, které jen za posledních pět let ,nové éry‘ navštívily statisíce lidí.

Neusínáme na vavřínech a neplácáme se jen po ramenou. Vymýšlíme další projekty. Naším nejnovějším a myslíme, že brzy největším a nejviditelnějším, je platforma pro děti a mládež Czech Photo Junior s celostátní kampaní ,Necvakejte, foťte! Aneb ne každá fotka je dobrá…‘, jejímž účelem je edukace v oblasti mediální gramotnosti. Mladí fotografové se stávají součástí našich hlavních soutěží Czech Nature Photo a Czech Press Photo i s tím, že snímky těch nejúspěšnějších se objeví na výstavě v Národním muzeu. Doufáme, že i díky tomuto projektu se v obrazovém světě zorientují a možná se z nich vygeneruje nová generace fotoreportérů.

Na závěr obrovské poděkování patří všem našim sponzorům a podporovatelům v čele s naším generálním partnerem Trigemou. Bez nich by Czech Photo nebylo,“ vzpomíná Veronika Souralová.

Zeptali jsme se osobností okolo Czech Photo: Co pro vás znamená Czech Photo?

prof. Mgr. Jindřich Štreit, dr. h. c., člen správní rady CP:
„Každá taková aktivita posouvá význam, posouvá vědění, posouvá úroveň státu o kousek dopředu. Píši kousek, ale jaký je to vektor v poznání, ve vědění, v kultuře?

Pražský fotografický život dostal své epicentrum, z něhož se odvíjejí další a další akce, které navazují na evropská centra. Skupina zapálených lidí s velikým přehledem a s neuvěřitelnou laskavostí pomáhá propojovat menší místa. Jedině tímto způsobem je možné vybudovat síť tvoření, vědění a příkladu pro ostatní.

Hranice umění jsou nekonečné. Popřejme CPC do dalších let hodně síly a energie.“


Tomáš Tureček, šéfredaktor magazínu National Geographic:
„Žijeme v době obrazové a v časech roztěkaných. Té první vlastnosti Czech Photo Centre chytře využívá, protože síla výpovědi kvalitní fotografie tu byla, je a bude nadále. S tou druhou vlastností naší doby pak už pět let úspěšně bojuje. Pokud se za tu dobu podařilo, aby se lidé naučili chodit na jedno místo, kde se jim dostane poznání, nadčasového zážitku či oslavy přírody v obrazech, pak na mapě města vzniklo něco více než běžné kulturní či vzdělávací centrum.“






Vladimír Kroc, publicista, Radiožurnál:
„Mám radostnou zkušenost mj. ze spolupráce na organizování Ceny Hanzelky a Zikmunda v kategorii cestopisná fotografie roku. Sehraný tým kolem Veroniky Souralové funguje jako dobře promazané soukolí a nikdo z nich nezná ,to nejde‘.

Jejich zásluhou fotožurnalistika u nás nezašla na úbytě, a naopak soutěž Czech Press Photo vzkvétá, o čemž svědčí její povznesení navzdory covidu do reprezentativních prostor historické budovy Národního muzea v Praze.

Záslužným počinem bylo založení fotografické soutěže Czech Nature Photo a vytvoření velmi příjemného a přátelského prostředí v samotné galerii, kam občas zajdu ,jen tak‘, protože mi je tam dobře.

Byl jsem u slavnostního otevření před pěti lety, nechce se mi věřit, že to tak rychle uteklo. Doufám, že nám se stejným entuziasmem vydrží aspoň pětkrát déle!“


Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema: „S Czech Photo Centre spolupracujeme od začátku jeho působení. Vlastně jsme stáli u zrodu nápadu, vytvořit na Praze 13 prostor, organizaci podporující fotografii, vzdělávání a kulturu obecně. Jenže jen nápad nestačí. Každá dobrá myšlenka se má umět i zrealizovat. A vám se to povedlo. Za těch pět let činnosti se stalo CPC vysoce profesionální, respektovanou a uznávanou společností podporující obor fotografie nejen v rámci České republiky.

Jsme hrdi na to, že jsme jednou z firem, která vás podporuje. Naše hodnoty vyjádřené slovy odbornost, nadšení, odvaha, sounáležitost a naplnění cítíme i z vaší každodenní činnosti. Soustředíme se na to, co je důležité, a máme odvahu měnit status quo. Stejně jako vy.

Do dalších let vám přejeme hlavně vytrvalost. S tou počítejte i u nás. V podpoře vaší společensky prospěšné činnosti.“


Zdeněk Hřib, primátor Prahy:
„V hlavním městě denně dochází k množství unikátních a neopakovatelných situací. Právě díky fotografii můžeme tyto momenty i celkovou proměnu města zaznamenat i pro další generace. Jako primátor jsem rád, že soutěže Czech Press Photo a Czech Nature Photo věnují Praze zvláštní pozornost a vyhradily pro ni samostatné kategorie. Rád bych popřál Czech Photo Centre vše nejlepší k pátému výročí založení a mnoho dalších let plných kvalitní tvorby.“






Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha:
„Fotografie bývala prostředkem nemnoha vyvolených. Dnes, v době chytrých telefonů a sociálních sítí, se jejím prostřednictvím vyjadřuje téměř každý. Přesto – alespoň pokud je mi známo – se ve školách neprobírají ani základy fotografie. Tím vděčnější musíme být každému, kdo usiluje o kultivaci fotografického vyjadřování – a v této souvislosti adresuji svůj dík a vděk Czech Photo Centre. Gratuluji k pátým narozeninám!“





Eva Kučmášová, ředitelka marketingu a komunikace společnosti Canon:
„Dnešní uspěchaná doba kultuře obecně moc nenahrává, je proto skvělé vidět, že pokud to předem nevzdáte, přivedete k fotografii velké množství lidí. A ať už jsou to fotografové, nebo návštěvníci výstav, rozvíjejí dál krásu fotografie, která se díky Czech Photo Centre šíří dál. Ať se vám daří i nadále a stále dokážete přimět lidi, aby zvolnili a rozhlédli se kolem sebe.“







Petr Mlch, šéfredaktor fotobanky ČTK:
„Jsem rád, že jsme jako ČTK byli už na počátku tohoto skvělého projektu, který přinesl, přináší a věřím, že bude přinášet i do budoucna platformu nejen pro profesionální fotografy, ale i spoustu dalších aktivit souvisejících s novinářskou reportážní fotografií a s fotografováním obecně. Za těch pět let tým CPP udělal obrovský kus práce a překonal spousty překážek. Pravidelné výstavy, fotografie měsíce, Czech Press Photo, Czech Nature Photo, knížky, workshopy, prezentace…“



Dan Materna, fotograf, manažer soutěže CPP:
„Czech Photo Centre pro mě znamená především zhmotnění nejen soutěže Czech Press Photo. Vznikl takový fotografický ostrov. Unikátní místo, multifunkční prostor umožňuje fantastickým způsobem rozšiřovat aktivity fotografů a pro fotografy: Fotografické výstavy, workshopy, autorské prezentace, komentované prohlídky, přednášky. Zázemí a místo pro poroty soutěží Czech Press Photo i Czech Nature Photo. Místo setkávání. Zároveň nesmím zapomenout neveřejnou část, archiv, kde je bezpečně uložen skutečný poklad – fotografie!“





Štěpánka Stein, fotografka a pedagožka:
„Nejviditelnější událostí poslední doby je sice covid, ale v jeho stínu se odehrává něco mnohem důležitějšího. Světová ekonomika nabírá ekologický kurs, v kulturním kontextu se neustále pracuje s pojmem udržitelnosti materiálů a zachází se k abstraktním teoriím.

Odkláníme se od konkrétních příběhů a věnujeme pozornost obecnosti. Právě proto mi myšlenka, která se soustředí na samotného člověka a jeho osobní vnímání světa kolem něj skrze fotoaparát, přijde stále zajímavá.

Když jsme se před pěti lety potkaly s Veronikou Souralovou v rozestavěné budově Centra fotografie, mluvily jsme nekonečně dlouho o koncepci nové fotografické platformy, která měla navazovat na historicky zásadní fotožurnalistickou soutěž Czech Press Photo a zároveň posouvat a šířit povědomí o fotografickém oboru u veřejnosti. Galerie, knihovna, přednášky, workshopy, to vše na jednom místě, kde se setkávají lidé, kteří mají fotografický obor nějakým způsobem rádi.

Přeji Vám všem, kteří se podílíte na vytváření tohoto zázemí, vše nejlepší k Vašich pátým narozeninám.

A děkuji za Vaši odvahu a práci!!!!“

Marcela Plesníková, místostarostka Prahy 13:
„Význam Czech Photo Centre nejen pro obyvatele městské části Praha 13 je neocenitelný. Fotografie jako kombinace zajímavé informace s dokumentační hodnotou a uměleckého vidění světa již pět let inspiruje nejen školní mládež, ale i naše dospělé spoluobčany, kteří se před působivými panely s oblibou zastavují při cestě do zaměstnání nebo z něj. Veronice Souralové a jejímu centru proto popřejeme přinejmenším 50 dalších stejně úspěšných let!“





Roman Vondrouš, fotograf ČTK:
„Když se před pěti lety otevíralo Czech Photo Centre, nebyl jsem zřejmě jediný, kdo si pokládal otázku, jak se mu bude dařit, jak bude fungovat a co všechno fotografům přinese. Za dobu jeho působnosti jsme se mohli setkat s desítkami zajímavých výstav snad všech fotografických žánrů. V galerii se nevystavují pouze věhlasná jména, ale je dáván prostor všem fotografům. Tento přístup, kdy je prostor otevřen pro všechny milovníky a nadšence fotografie, se mi líbí. Součástí jsou i různé přednášky nebo fungování komunitního centra, což jsou další aktivity, které rozšiřují portfolio galerie i do dalších oblastí včetně vzdělávání. V nedávné době, kdy kultura procházela velmi složitým obdobím, se přesto život v CPC de facto nezastavil a jsem přesvědčen, že tomu tak bylo i díky jeho skvělému týmu. Věřím, že i v následujících letech zde bude místo k setkávání nejen širokého spektra fotografů, ale i všech těch, kteří mají blízko ke kulturnímu životu. Czech Photo Centru přeji, nechť se mu i nadále daří minimálně tak jako doposud.“


Doc. Stanislav Horný, člen dozorčí rady CP:
„Za velký přínos považuji FotoKurzy pro seniory v komunitním centru CPC. Se starším věkem život člověka nekončí, naopak začíná období, kdy je více času dělat, co ho baví, a rozvíjet například kreativitu. A fotografování je jedna z nejsnazších cest, jak kreativitu, vizuální gramotnost a představivost cvičit a posilovat.

Nutnost naučit se ovládat fotografickou techniku a fotoeditory a nutnost uplatňovat kompoziční pravidla posiluje a procvičuje mozek. A nutnost dosáhnout vhodné lokace ve vhodném čase posiluje a procvičuje fyzickou kondici. A to jsou dva hlavní aspekty ,spokojeného‘ a dlouhého stáří.

Kromě těchto aspektů FotoKurzů v CPC je důležitá i role společenská. Okolo kurzů se stále rozrůstá komunita seniorů, kteří mají společný zájem, scházejí se a někdy se účastní i společných FotoProcházek a FotoVýletů. Není pro seniory nic horšího než se uzavřít doma ve své ulitě.

Ať se i nadále Czech Photo Centru daří, a tím pádem ať přináší radost svým seniorům.“


Dušan Veselý, člen správní rady CPP:
„Galerii Czech Photo Centre jsem nablízku od jejího samotného počátku, nejsem tedy člověk nestranný a rovnou přiznávám, že mám novobutovický stánek umění rád a mám k tomu hned celou řadu dobrých důvodů.

Jako návštěvník výstav jsem zde měl příležitost zhlédnout výstavy nejen autorů renomovaných, ale dramaturgie dává příležitost i novým objevům.

Jako pedagog oceňuji péči a pozornost mladého týmu galeristů, kteří dokážou pro studenty připravit atraktivní prohlídku s účastí autora nebo komentovanou zasvěceným průvodcem. Dají nahlédnout do supermoderního galerijního zázemí vybaveného přístroji, klimatizací a archivním systémem na vysoké profesionální úrovni.

Jako obyvatele Prahy mě těší, že má město galerii, která se věnuje výhradně fotografii, a to nejen v podobě výstav, ale i přednášek, workshopů a besed. Taky výtvarně řešené a využívané blízké okolí galerie přispívá ke kultivaci vzhledu města.

Jako člověk, který zasvětil celý svůj profesní život fotografii, s potěšením využívám příležitosti k častým formálním i neformálním setkáním s autory a s příznivci fotografie, pro která je prostředí galerie místem mimořádně příznivým.

Jako člen správní rady CPC dobře vím, kolik času, peněz, vynalézavosti, neviditelné organizační a administrativní práce si žádá chod takové instituce včetně přípravy dvou celostátních soutěží, které jsou skvělou a iniciační přehlídkou naší současné fotografie.

Jako muži se mi líbí, že pracovní tým je převážně femininní a všechna ta děvčata jsou hezká jako obrázek, což se do galerie rozhodně hodí. Taky galerijní retrívři jsou tvorové nadobyčej ušlechtilí a za ta léta se stali už snad i umění znalými.

Za to všechno skládám dík vedení galerie a do dalších let jí přeju při příležitosti pátého jubilea mnoho úspěchů a sil pro léta nadcházející. Fotografie, která se díky dnešnímu dynamickému rozvoji technologií těší mimořádnému zájmu, si to dozajista zaslouží.“


Libor Rambousek, ředitel CEWE:
„V Czech Photo Centre fotografie nadšeně žije, díky zápalu profesionálního týmu kolem Veroniky, přátel z oboru a profesionálních renomovaných fotografů. V Czech Photo Centre stojí fotografie na piedestalu jako fenomén, jako součást každodenního všedního, ale také výjimečného dění. Czech Photo Centre tým v prostředí svého krásného sídla vytvořil pro tento fenomén tolik potřebné zázemí a výraz ,Centre‘ je opravdu na místě, kde fotografie je náš svět, pro všechny, kteří rádi fotografují nebo fotografická díla sledují. Na fotografie se zde nejenom dívá, tady se o nich přemýšlí a diskutuje a to vše pomáhá dívat se na svět i jinak než jenom sebestředně. A tak Czech Photo Centre ,exportem‘ svých aktivit vzdělává, baví, spojuje, motivuje a je obrazovou kronikou naší doby.

V CEWE je naší prací, cílem a zábavou přenášet emoce na tiskové a fotografické materiály, zhmotňovat je a zachytit je tak v letu času. Proto se rádi vrháme do spolupráce s Czech Photo Centre již pátým rokem. Náš zápal pro tuto práci, která je nám současně i zábavou, je na stejné vlně.

Doufám, že naši kolegové z Czech Photo Centre mají z této spolupráce také užitek a radost a jsou spokojeni s kvalitou našich fotografií a tisků.

Díky za spolupráci, které si upřímně vážím! Ať se daří i nadále a ať je i CEWE u toho.“


Kateřina Uhlířová, project manager Laufen:
„Inspirace, obohacení a uvědomění si.

inspirace k tomu co lze zažít, kam se podívat a s kým se setkat, zkusit vidět život a události z pohledu, jak ho vidí autor fotky. Srozumitelná a často velmi výstižná forma komunikace a umění. Neverbální způsob předávání informace srozumitelný ve všech jazycích. Prezentované fotky jsou pro nás uměleckým zobrazením skutečného života. Napomáhají nám otevřít oči především v případě dokumentárních fotek z různých koutů světa. Nutí nás zamyslet se nad vlastním životem jak v případě emotivních fotek těžkých osudů lidí z jiných zemí nebo naopak krásných zážitků lidí kolem nás. V případě fotografií dokumentujících a zobrazujících sportovce a neobvyklé momenty spojené s jejich sportovním výkonem se na nás přenáší nadšení, inspirace, radost a hrdost.“

string(1) "1"