Vyhlašujeme čtvrtý ročník soutěže o nejlepší cestovatelskou fotografii

15/11/2021

Tradiční cestovatelská soutěž H+Z čeká na nejlepší fotografie z vašich cest.

Úvodní foto: Petr Kleiner

Cestovatelská soutěž Hanzelky a Zikmunda se koná již po čtvrté. Její součástí je kategorie Nejlepší fotografie z cest. Dále jsou vyhlášeny kategorie: nejlepší cestopis roku, nejpůjčovanější cestopis v českých knihovnách a nejlepší rozhlasová reportáž (www.cestopisroku.cz). Slavnostní vyhlášení soutěže připadá na narozeniny pana Miroslava Zikmunda, který příští rok oslaví 103 let. Slavnostní vyhlášení vítězů se bude konat na zámku v Dobříši s ohledem na epidemiologickou situaci.

Ve fotografické části soutěže bude vyhlášena kategorie: Nejzajímavější fotografie z cest. Fotografie můžete přihlásit přes systém Cewe v období od 14. listopadu do 31. ledna. Fotografie musí být pořízena v období 15. ledna 2021–13. ledna 2022. Odkaz pro přihlášení najdete na konci článku.

Vítěze čeká víkendový pobyt v hotelu Monínec, který leží na Javorové skále 70 km jižně od Prahy na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje nedaleko města Sedlec-Prčice. Oddych, relaxace, příroda, lesy, koupání.

Nominace vybere odborná porota ve složení: předsedkyně poroty Veronika Souralová – ředitelka Czech Photo, Petr Brukner – fotograf a herec Divadla Járy Cimrmana, Jan Rybář – fotograf, Tomáš Tureček – šéfredaktor National Geoghaphic.

Cestovatelské duo Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka je inspirací mnoha odvážlivců. Tito dva pánové jsou známí díky své průkopnické práci, ale také jsou jedni ze zakladatelů české cestopisné rozhlasové reportáže. Jiří Hanzelka (1920–2003) a Miroslav Zikmund (*1919) se seznámili už na škole. V letech 1947–1950 spolu vycestovali na první výpravu do Afriky a Jižní Ameriky s vozem Tatra 87. Jejich druhá cesta v letech 1959–1964 směřovala do Asie a Oceánie. Na výpravách nasbírali neuvěřitelné množství dokumentárního materiálu, napsali několik stovek reportáží a také několik knih.

Přihláška do soutěže Partnerem soutěže je CEWE FOTOLAB.

string(1) "1"