Nominace Czech Press Photo

Představujeme nominace 27. ročníku Czech Press Photo

2/11/2021

Mezinárodní porota vybrala nominované snímky 27. ročníku fotografické soutěže Czech Press Photo. Soutěžilo se v osmi fotografických kategoriích, kde porota posuzovala jednotlivé snímky a série společně. Pět odborníků hodnotilo více než 4300 snímků od 250 fotografek a fotografů z České a Slovenské republiky. Oznamujeme vítěze Grantu Prahy a partnerské ceny. Paralelně s hlavní soutěží byla vyhlášena fotografická soutěž pro děti a mládež, která již také zná nominované snímky.

„Díky důsledné preselekci pracovala porota s maximální efektivitou. Z přihlášených příspěvků si porotci pamatovali silné a kvalitní soubory, které postupovaly do dalších kol. Tematicky dominovalo rozhodně tornádo, které zasáhlo jižní Moravu, olympijské hry, kříže na Staroměstském náměstí a také demonstrace proti očkování, které se účastnili fotbaloví hooligans. Společně jsme vybrali nejkvalitnější snímky, které reprezentují posledních dvanáct měsíců,“ říká předseda poroty Petr Mlch.

Mezinárodní porota zasedala ve dnech 17.– 19. října v galerii Czech Photo Centre ve složení: předseda poroty – šéf fotobanky ČTK Petr Mlch, Adrian Evans, ředitel agentury Panos Pictures z Velké Británie, Sean Gallup, vedoucí fotograf Getty Images z Německa, Alžběta Jungrová, fotografka ze skupiny 400ASA, a Jan Zátorský, fotograf mediálního domu Mafra.

Fotografie roku bude vyhlášena společně s vítězi v kategoriích na slavnostním ceremoniálu v lednu v Národním muzeu. Přihlašování fotografií probíhalo pomocí elektronického systému. Zapojit se mohli fotografky a fotografové s trvalým bydlištěm v Česku nebo na Slovensku.

Grant Prahy je druhou hlavní cenou soutěže. Vítězný soubor vybírá pražský primátor na doporučení mezinárodní poroty, která doporučuje vybrané soubory s nejvyšším hodnocením. Cenu získal Petr Vrabec za cyklus Pražské periferie.

“Na souboru Pražská periferie oceňuji zaměření na části města, na které se někdy neprávem zapomíná. Pozornost umělců, ale třeba i turistů bývá obvykle upřena hlavně na historické centrum, které je krásné, jenže hlavní město přece není ‚jen‘ most a hrad. I okrajovější části města nabízejí mnoho zajímavých a neokoukaných míst a zákoutí. Kromě toho nesmíme zapomínat, že představují domov pro stovky tisíc obyvatel, které k těmto lokalitám mají osobní vztah,” říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Poroty se tradičně účastnily děti z Dismanova dětského rozhlasového souboru. Ty za svou cenu jednoznačně zvolily snímek Barbory Reichové z českého olympijského výboru, která pod vodou zachytila plavkyni Simonu Kubová. „Na fotografii s plavkyní v podolském bazénu se nám líbilo hned několik věcí – každého z nás zaujalo něco jiného. Na konci jsme se shodli, že fotka díky světlu a modré barvě působí hodně pozitivně, dále se nám líbilo zachycení rychlosti, kterou člověk okem nedokáže tak rychle vnímat, ale ze všeho nejvíc nás zaujal nápad s rozdělením obrazu. To, že je polovina fotografie pod hladinou a druhá nad ní, hned upoutá pozornost a to je u novinářských fotek, alespoň myslíme, to nejdůležitější. Moc gratulujeme tomu, kdo takovou fotku umí udělat. Z plavání bychom taky takovou chtěli, asi to příště v bazéně vyzkoušíme,“ říká předsedkyně dětské poroty Bára Sadílková.

Nominace CZECH PRESS PHOTO 2021. V každé z osmi soutěžních kategorií uděluje porota tři nominace kategorie z prací, které se dostanou do třetího hlasovacího kola.

AKTUALITA

Martin Divíšek, EPA – Nepokoje chuligánů kvůli covid opatřením

Martin Divíšek, EPA – Tornádo zasáhlo jihomoravský region na jihovýchodě České republiky

Petr Topič, Mafra, a. s. – Zkáza

REPORTÁŽ

Lukáš Bíba, Economia – Druhá a třetí vlna

Lukáš Bíba, Economia – 25000 křížů

Petr Vrabec, volný fotograf – Protesty Strajk kobiet ve Varšavě

KAŽDODENNÍ ŽIVOT

Jan Cága, volný fotograf – Psí pláže

David W Černý, Reuters – Jedna pandemie, jedno město, jeden člověk

David Těšínský, volný fotograf – Život a smrt v Guatemale

LIDÉ, O KTERÝCH SE MLUVÍ

Martin Hykl a Marek Pátek, Blesk – Ministr zdravotnictví Roman Prymula opouští restauraci Rio’s na Vyšehradě

Petr David Josek, AP – Johnny Depp na 55. filmovém festivalu v Karlových Varech

Petr Topič, Mafra, a. s. – Volební kampaň Andreje Babiše

UMĚNÍ A KULTURA

Lukáš Bíba, Economia – Cesty

Lukáš Bíba, Economia – Křišťálový glóbus – 20. výročí hlavní ceny Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Milan Bureš, Respekt – Pavel Dias

SPORT

Michal Sváček, Mafra, a. s. – Olympijské hry Tokio 2020

Jaroslav Svoboda, volný fotograf – Bajky!

Roman Vondrouš, ČTK – Věrní fanoušci

PORTRÉT

Michal Sváček, Mafra, a. s. – Karel Dobrý, herec

Michael Tomeš, Intro – Jaroslav Róna

Martin Zeman – Jazzmans

ČLOVĚK A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Michal Fanta, volný fotograf – Ptačí chřipka

Michal Turek, Mafra a. s. – Kroužkování sokola stěhovavého v Chemparku

Igor Zehl, ČTK – Digitální pohoda

Zvláštní ceny:

Canon Junior Award pro mladého autora získal Ondřej Deml (ČTK) za sérii z olympijských her s názvem Olympijské emoce. Ocenění Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové získal Kevin V. Ton, volný fotograf, za sérii, která dokumentovala osud bezdomovkyně Marušky. Cenu Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) získala Lenka Klicperová, volná fotografka, za sérii z Náhorního Karabachu. Speciální stipendium ČTK pro mladého autora do 26 let, které bude probíhat přímo v agentuře, získala Barbora Kvasničková, volná fotografka, za sérii Ničivých požárů v okolí Athén. Ve spolupráci se společností Samsung byla udělena cena fotografovi Martinu Veselému z mediálního domu Mafra za sérii z hudebních festivalů.

CZECH PHOTO JUNIOR 2021 oznamujeme na webu www.czechphoto.org/cpp/nominace-2021-cp-junior/

Soutěž a výstavu Czech Press Photo 2021 pořádá Czech Photo, o. p. s., pod záštitou primátora hlavního města Prahy a ministra kultury.

Ministerstvo kultury

Za finanční podpory hlavního města Prahy

Hl. m. Praha

Generální partner: Trigema

Partneři: Koupelny Ptáček, Cewe eContest, Siko, Renomia, Berlitz, Cobra, Pictoart, Canon, Eizo, Samsung, Laufen, Nielsen, Soliter, NEWTON Media, VDV, UNHCR, Fakulta sociálních věd UK

Hlavní mediální partner: MAFRA, a. s., a Český rozhlas 1 – Radiožurnál

Mediální partneři: Reflex, ČTK, Rádio DAB Praha, National Geographic, Prima Zoom, Lidé a Země

Tisková zpráva ke stažení ve formátu .docx

string(1) "1"