Foto měsíce srpna 2021 – Ondřej Hájek (ČTK) – MS superbiků

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
24/09/2021

Fotografií měsíce srpna správní a dozorčí rada společnosti Czech Photo zvolila dramatický sportovní záběr z MS superbiků fotografa ČTK Ondřeje Hájka.

Foto: Ondřej Hájek / ČTK

Za jakých okolností byla fotografie pořízena se dozvíte přímo od autora: „Mistrovství světa superbiků mělo na mosteckém autodromu premiéru, a já zrovna tak fotografoval závodní motocykly poprvé. K dramatu zobrazeném na snímku došlo v nedělním závodě 8. srpna 2021 v záludné šikaně krátce po startu. Původně jsem chtěl fotit celou skupinu jezdců s diváky v pozadí, ale když jsem si všimnul trablů za vedoucími závodníky, rychle jsem přeostřil a zaměřil se na nešťastníky a jejich karambol. Do kompozice fotografie mi nahrál i ujíždějící jezdec v popředí.“

Ondřej Hájek

Narodil se roku 1975 v Ústí nad Labem do rodiny fotografů, kdy jeho děda Oldřich Holan byl fotografem ČTK a matka Ludmila Hájková fotografkou Krajského projektového ústavu. Krátce po revoluci v roce 1989, ještě v průběhu studia na Střední ekonomické škole, pomáhá zakládat s matkou a bratrem Vojtěchem rodinou firmu FOTO STUDIO H. Po studiích na střední škole je osloven redakcí MfDNES, kde působí zhruba 3 roky, pak odchází zpět do rodinné firmy věnovat se vydávání fotografických knih, kalendářů a převážně reklamní fotografii - to vše ještě zejména s velkoformátovými fotoaparáty Sinar, Linhof a Mamiya 6x6 – 13x18 cm. S nástupem digitální techniky se opět ve větší míře věnuje reportážní fotografii a od roku 2013 postupně přebírá fotografickou štafetu severočeské ČTK od Libora Zavorala, kterého kdysi do ČTK přivedl Ondřejův děda Oldřich Holan.



Ve fotogalerii níže uveřejňujeme další porotou nejvýše hodnocené fotografie:

string(1) "1"