Příběh fotografie – Zuzana a Matej Dolinayovi – Zmijí šupiny

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
10/08/2021

Zuzana a Matej Dolinayovi neboli Living Zoology ukazují, že hadi jsou krásní. Se svou sérii Zmijí šupiny získali druhé místo v kategorii Série. Kde tyto detailní až výtvarné snímky vznikly, se dozvíte přímo v článku.

„Jedovatí hadi jsou nebezpeční, ale také krásní. Naše práce v rámci filmového studia Living Zoology je velmi často spojena s natáčením a fotografováním těchto - pro mnohé obávaných plazů. Cestujeme po světě a hledáme hady v pralesech, savanách, nebo pouštích. Před nějakou dobou nás napadla myšlenka vyfotografovat detaily šupin různých zmijovitých hadů, ale trvalo několik let, než vznikla celá série. Pro mnohé druhy je typická nádherná kresba a zajímavá struktura šupin, která vynikne až při pohledu zblízka. Ne u každého druhu se však taková detailní fotografie podaří. Záleží hodně na chování jednotlivých druhů a konkrétního jedince. Při práci s jedovatými hady je nejdůležitější opatrnost a bezpečnost, proto nikdy příliš neriskujeme. Pro pořízení detailní fotografie šupin je potřeba se s makro objektivem přiblížit poměrně blízko k tělu hada. Je důležité, aby byl plaz v klidu a nehýbal se. Během našich cest se nám podařilo takto detailně vyfotografovat různé druhy zmijí a některé fotografie se dostaly do finální série pro soutěž Czech Nature Photo. Ze šesti snímků jsou čtyři z Afriky a dvě ze střední Ameriky. Série zachycuje různorodost barev a tvarů šupin. Někteří hadi byli delší než dva metry, jiní jen kolem 50 cm. Na první fotografii je nádherná zmije gabunská (Bitis gabonica) z Ugandy. Tento had patří k nejtěžším jedovatým hadům vůbec. Druhá fotografie zachycuje krásně zelené šupiny africké stromové zmije Nitscheovy (Atheris nitschei). Třetím v sérii je křovinář (Lachesis stenophrys) z Kostariky. Jeho šupiny jsou výrazně vystouplé a připomínají bájné draky. Další kostarický zástupce je křovinář ostnitý (Bothriechis schlegelii), pro kterého jsou typické různé barevné varianty. Zachytili jsme jednu z nejpestřejších. Předposlední snímek ukazuje krásné šupiny zmije nosorohé (Bitis nasicornis) z Ugandy. Poslední fotografie patří zmiji pyramidové (Echis pyramidum) z Keni, která je sice drobná, ale třením zvláštně tvarovaných zoubkovitých šupin na bocích těla umí vytvořit hlasitý šustivý zvuk,“ popisují Living Zoology.

Living Zoology - Matej Dolinay a Zuzana Dolinay

Manželé Matej (17. 08. 1990, Slovensko) a Zuzana (15. 05. 1991, Česká republika) vystudovali zoologii na Masarykově univerzitě v Brně. Matej pracuje jako filmař divokých zvířat pro studio Living Zoology, které společně se Zuzanou založili. Videa a dokumenty Living Zoology můžete sledovat na jejich YouTube kanálu. Living Zoology má za cíl popularizovat zoologii a prostřednictvím videí a uměleckých fotografií informovat širokou veřejnost o životě zvířat v divoké přírodě. Matej a Zuzana se zaměřují především na plazy a obojživelníky, zvířata často neprávem odsuzovaná a neoblíbená. Během své práce se nebojí manipulovat ani s jedovatými hady nebo krokodýly, aby tyto úžasné tvory lidem co nejvíce přiblížili. Ke všem živočichům však přistupují s hlubokým respektem, opatrně, bezpečně a bez zbytečného dramatizování. Matej kromě filmování dokončuje doktorát ze zoologie a pracuje pro cestovní kancelář Grand Afrika. Zuzana se od dětství věnuje ornitologii a během studia se zúčastnila několika zahraničních expedic zaměřených na studium ektoparazitů u ptáků. Má také bohaté zkušenosti s environmentální výchovou dětí a po dokončení studií začala pracovat jako pedagog v lesní mateřské školce Medlánka v Brně, kde kombinuje svoje znalosti o přírodě a lásku k dětem.

string(1) "1"