Série měsíce června 2021 – David W Černý – Tornádo

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
30/07/2021

Událostí měsíce června bylo bezpochyby tornádo na jižní Moravě. Většina fotoreportéru se rozjela na místo téměř okamžitě. Jedním z nich byl i David W Černý z agentury Reuters. Právě jeho sérii ocenila správní a dozorčí rada společnosti Czech Photo. Více podrobností se dozvíte přímo od autora.

„Tato série vznikala od brzkých ranních hodin v sobotu 25.6.2021 v několika moravských vesnicích, které zasáhlo neobvykle silné tornádo. První informace se v mediích a na sociálních sítích objevily v pátek kolem deváté večer. Ihned bylo zřejmé, že se jedná o velmi závažnou přírodní katastrofu. Mě bylo jasné, že je nezbytné se okamžitě sbalit a co nejrychleji se dostat na místo této události. Bylo potřeba informovat veřejnost o rozsahu škod, které tato bouře napáchala. Zároveň jsem trochu doufal, že třeba i díky mé reportáži se lidé rozhodnou věnovat dar na pomoc. A i když není jednoduché zaznamenávat emoce lidi, kteří přišli o všechno, stále věřím, že je velmi důležité publikovat fotografie následky takových pohrom,“ popisuje autor.

David W Černý

David W Černý je profesionálním fotografem přes 27 let. Jeho první publikovaná fotografie vyšla v roce 1993 v deníku Expres. Zde pracoval rok jako sportovní fotograf, a poté přestoupil do ČTK, kde pokrýval politické, kulturní a sportovní události napříč Evropou následující čtyři roky. Od roku 1998 začal tvořit jako volný fotograf, zejména dokumentoval módu, sport, film a podnikatele. Působil také jako oficiální fotograf Mezinárodního filmového festival Karlovy Vary po dobu dvaceti let. Od roku 2003 pracuje pro mezinárodní agenturu Reuters, kde působí dosud.


Foto: David W Černý / Reuters

string(1) "1"