Dan Materna rozšiřuje spolupráci mezi Czech Photo a Canon

2/07/2021

Společnost Canon dlouhodobě spolupracuje se soutěží Czech Press Photo. Podporuje tvorbu mladých autorů udílením ceny Canon Junior Awards, které posouvá startovací čáru mladým talentům na jejich profesionální dráze.

Se vstupem renomovaného fotografa Dana Materny do týmu Czech Photo se otevřely nové cesty spolupráce. První akcí byly workshopy pro nadšené fotografy zvířat v rámci CANON ZOOM 22. 6. 2021, které Dan Materna vedl.

A jak bavilo Dana Maternu předávání zkušeností v oboru fotografování přírody, které je jeho velkou vášní?

„Na akci Canon ZOOM v pražské Zoo jsme měli neuvěřitelné štěstí. Ještě v pondělí svírala Česko příšerná horka. Dobře vím, co se v horku děje v Zoo. Téměř nulová aktivita zvířat, které spí schovaná někde ve stínu. Příležitosti k fotografování zvířat téměř žádné. Už v noci na úterý přišla studená fronta, ochladilo se na příjemných 25 stupňů, z oblohy se linul občasný drobný deštík, který byl docela příjemný. Ideální situace pro vznik těch nejlepších fotografií zvířat: mnoho druhů ptáků jako na povel suší svá roztažená křídla, antilopy se pasou, klokani v novém Darwinově kráteru vesele hopsají. Největší štěstí jsme měli v Údolí slonů. Obě loni narozené sloní princezny si spolu hrají, honí se a motají do sebe své choboty.

Ve skupinách, které mám tu čest doprovázet, jsou vášniví fotografové, pokaždé vždy tak polovina již má nějaké zkušenosti a zvířata fotografuje, další toto téma oslovilo a chtějí se tomu v budoucnu věnovat. Přesně na polovinu se také dělí poměr zrcadlovek a bez zrcadlovek v rukách fotografů.

Na první vycházce nás doprovází ještě Petr Hamerník, oficiální fotograf pražské Zoo, který pak přebíhá k další skupině vedené Václavem Šilhou. Následující vycházku se k nám přidává profesionální sportovní fotograf Pavel Lebeda.
Sportovní fotografie má s fotografováním zvířat mnoho společného: použití dlouhého teleobjektivu, rychlá akce, mnohdy málo světla.

Vzhledem k aktivitě zvířat fotíme jak o život a diskutujeme o fotografování zvířat i o fotografii obecně.

Strávil jsem s novými foto - přáteli v Zoo moc milý den.“ shrnuje Dan Materna.

Těšíme se na další společné projekty.

Foto: Canon a Dan Materna

string(1) "1"