Granty Prahy byly předány Zdeňku Hřibovi

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
24/06/2021

Po dvou letech bylo možné předat vítězné soubory z předchozích let pražskému primátorovi. Kvůli pandemii byl termín několikrát odložen, a proto byly včera v rezidenci primátora předány dva Granty Prahy za rok 2018 a 2019. Tento slavnostní ceremoniál bývá pomyslnou tečkou za každým ročníkem soutěže Czech Press Photo.

Jako první předával soubor Praha pod věžemi fotograf Tomáš Vocelka. Výstava tohoto souboru byla v galerii Czech Photo Centre loni v létě. Díky svému projektu Praha pod věžemi vystoupal dohromady čtyři kilometry. K nafocení nespočtu fotografií absolvoval 112 výstupů na věže, střechy, terasy nebo na vyhlídky. Při práci na souboru strávil ve výšce více než 120 hodin.

Druhý aktuální Grant Jana Rasche s názvem Pražské panoptikum byl také předán do rukou primátora. Tato kolekce fotografií je aktuálně vystavena v Národním muzeu společně s výstavou Czech Press Photo 2020. Jan Rasch dokumentoval nájezdy turistů do naší metropole a všemožná lákala, která je mají při pobytu zabavit. Asi nikdo z nás netušil, co se stane o pár měsíců později, jak se město kvůli pandemii naprosto vylidní. Jan Rasch měl jedinečnou příležitost zachytit tyto dva kontrasty.

Grant Prahy je roční tvůrčí stipendium na dokumentování proměn Prahy. Na výstavě 26. ročníku výstavy Czech Press Photo uvidíte soubor, který jsem vybíral ještě osobně společně s mezinárodní porotou v říjnu 2019. Spolupráce s Czech Press Photo je pro město přínosná, protože díky ní vzniká unikátní sbírka fotografií, které mapují Prahu osobitým způsobem, a to z různých úhlů.

Foto: Dan Materna

string(1) "1"