Foto měsíce května 2021 – Roman Vondrouš – Maraton

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
18/06/2021

Ve foto měsíce května se prolínala témata piety na Pražském hradě, mnohé sportovní události jako například titul fotbalové Slavie nebo Zlatá tretra, a také postupné rozvolňování ve službách a kultuře. Správní a dozorčí rada vybrala vítězný snímek Romana Vondrouše z ČTK, který zachytil maratonského běžce při východu slunce.

Foto: Roman Vondrouš / ČTK

„Fotografie vznikla 30. května 2021, kdy se v ulicích Prahy uskutečnil maraton pro elitní běžce. Z důvodu pandemie koronaviru to byla poněkud odlišná forma maratonu, než na který jsme byli v předchozích letech zvyklí. I přesto se na startu sešla maratonská špička jak od nás, tak ze světa. Startovalo se už o půl sedmé ráno na Karlově mostě a maratonci během závodu probíhali přes Staroměstské náměstí, kde jsem snímek pořídil. Díky tomu, že slunce v tu dobu nebylo ještě vysoko nad horizontem, tak se dalo zakomponovat do výsledného obrazu, který byl ve výsledku velmi efektní. Neméně důležité bylo i to, aby plochu obrazu také správně vyplnili samotní běžci a domnívám se, že se to právě u této fotografie podařilo,“ popisuje autor.

Roman Vondrouš

Roman Vondrouš se narodil v roce 1975 v Pardubicích, absolvoval magisterský program Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě. Nyní na stejné univerzitě pokračuje jako doktorand. Pracuje již řadu let jako fotoreportér České tiskové kanceláře. Je laureátem první ceny v prestižní mezinárodní soutěži World Press Photo 2013 v kategorii Sport a několikanásobným držitelem ocenění v národní soutěži Czech Press Photo včetně titulu Fotografie roku 2020.

www.romanvondrous.cz

Ve fotogalerii níže uveřejňujeme další porotou nejvýše hodnocené fotografie:

string(1) "1"