Série měsíce května 2021 – Milan Jaroš – Rybáři na koních

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
18/06/2021

Minulý měsíc se nesl ve znamení rozvolňování a kulturních akcí. Správní a dozorčí se ve výběru série měsíce vydala jiným směrem. Titul série měsíce získal Milan Jaroš z týdeníku Respekt za sérii posledních belgických rybářů, kteří loví krevety tradičním způsobem. Více se dozvíte přímo od autora.

Foto: Milan Jaroš / Respekt

„Před pěti sty lety se výlovem krevet na koních živily tisíce rodin od Belgie přes Francii až po Velkou Británii. Teď zbývá z celého světa sedmnáct rybářů, kteří udržují tento způsob zisku krevet při životě. Všichni loví v osmitisícovém letovisku Oostduinkere na severozápadě Belgie.

Paardenvissers – rybářům na koních, zvonil už pomalu umíráček. Pak ale Belgie v roce 2013 uspěla se svojí žádostí a tradiční lov krevet se dostal na seznam kulturního dědictví UNESCO. Znamenalo to několik věcí. Například zajištění dotací pro činnost, která by jinak velmi pravděpodobně zanikla, protože síť za tažným koněm nemůže konkurovat rybářským flotilám.

Z břehu působí tým paardenvisserů jako záběr ze zpomaleného filmu. Koně, ponoření často až po břicho, jdou vodou pozvolna, aby je nestrhl proud nebo náraz vln. Rybáři je vedou rovnoběžně s pobřežím, protože malé šedivé krevety, které se tu loví, žijí v podélných koloniích.

Ještě před deseti lety takhle rybáři v několika týmech vytáhli i patnáct kilogramů krevet, dnes je to vlivem oteplování moří maximálně mezi pěti a šesti kily,“ popisuje vznik série Milan Jaroš.

Milan Jaroš

Milan Jaroš (nar. 1979 v Praze) vystudoval katedru fotografie na FAMU. Od roku 2008 pracuje v časopisu Respekt jako stálý fotograf. Spolupracoval také s mnohými zahraničními novinami a časopisy jako Wire, New York Times, The Wall Street Journal, Chicago Tribune. Za své fotografie získal řadu ocenění v soutěžích Czech Press Photo, Frame, Unicef Photo Award. V roce 2012 vyhrál na Czech Press Photo fotografii roku za snímek Rozloučení s Václavem Havlem.

www.milanjaros.cz

string(1) "1"