Příběh fotografie – Vít Lukáš – Ohrožený král dubového lesa

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
14/06/2021

Fotografie Roháče zabodovala nejen v soutěži Czech Nature Photo, ale zároveň se stala nejoblíbenější fotkou čtenářů časopisu Lidé a země. Jak snímek vzniknul, se dozvíte v článku přímo od autora.

Foto: Vít Lukáš

„Roháč obecný (Lucanus cervus) je největší evropský brouk. Jedná se o druh ohrožený zejména ztrátou větších listnatých lesů se spoustou starých stromů, hnijících kmenů a pařezů. Během dne roháči zůstávají v korunách stromů a létat začínají při západu slunce. Sledoval jsem tohoto velkého samce asi 20 minut s úmyslem vyfotit ho v letu. On mezitím pochodoval po kmeni sem a tam, a mně se ho nakonec podařilo vyfotit těsně před odletem širokoúhlým objektivem, aby vynikl nejen on, ale také jeho biotop při západu slunce. Snímek vzniknul v Kralupech nad Vltavou,“ popisuje autor.

Vít Lukáš

O přírodu a její ochranu se zajímá posledních 20 let, a to profesionálně. Fotografii dělá amatérsky a bere ji jako skvělý nástroj, který nám umožňuje přírodu dokumentovat a zároveň pomáhá propagovat její ochranu. K fotografii se dostal v roce 1997 přes kamaráda, který fotil zejména rostliny. Chtěl dokumentovat brouky a další „havěť“ i jinak, než jen vypreparováním a uložením v depozitáři, a tak si pořídil Nikon F60. Od té doby je věrný jak této značce, tak fotografii jako takové. V posledních letech se snaží posunou fotografie z úrovně čistě dokumentační na úroveň více uměleckou, aby zaujaly i lidi, kteří by se jinak třeba na „ošklivého“ pavouka či hada ani nepodívali. Čím dál více se snaží svými fotografiemi podporovat organizace zabývající se ochranou konkrétních území či druhů zvířat. Jako příklad uvádí: kahau nosaté a mořské želvy na Borneu, Rainforest Alliance či WWF a jejich habituační program goril nížinných.

string(1) "1"