Foto měsíce dubna 2021: Michal Fanta - PTAČÍ CHŘIPKA

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
26/05/2021

Ačkoliv se v dubnu nejvíce řešila epidemie koronaviru a ruská krize, správní a dozorčí rada společnosti Czech Photo za fotografií měsíce dubna 2021 zvolila snímek Michala Fanty Ptačí chřipka. Výtvarně laděný záběr Michala Fanty můžeme vnímat jako memento, že epidemie a nemoci s námi byly, jsou a s největší pravděpodobností i nadále budou.

Foto: Michal Fanta / volný fotograf

„Během měsíce dubna se v několika chovech na Královéhradecku vyskytla nákaza ptačí chřipkou. Hasiči společně s veterinární správou museli proto utratit desítky tisíc slepic a kachen. S likvidací drůbeže pomáhaly stovky profesionálních a dobrovolných hasičů z celého kraje. V nelehkých podmínkách a za velkého fyzického vypětí, kdy museli hasiči celou likvidaci provádět v ochranných oděvech, se střídali ve skupinách po dvouhodinových intervalech. Na této fotografii je zachyceno čekání na dekontaminaci v „nebezpečné zóně“. Všiml jsem si odrazu v louži, která vznikla při provádění očisty desinfekcí a vodou a ve které se zachytávala pírka likvidované drůbeže. Zároveň byla na hasičích vidět únava po těžké práci. Pro Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje byl toto největší zásah svého druhu v novodobé historii. Snahou bylo zachytit práci hasičů tak, aby nebylo prvoplánově vidět přímo samotné utrácení drůbeže, ale zaměřil jsem se na atmosféru a nasazení, se kterým musejí hasiči přistoupit ke všem úkolům, které jsou před ně postaveny bez rozdílu, o co se zrovna v danou chvíli jedná,“ popisuje autor.

Michal Fanta

Už od roku 1987, kdy se narodil, žije v Novém Městě nad Metují. Reportážní fotografie mu učarovala na střední škole, od které se focení věnuje. Po vystudovaní Pražské fotografické školy pracoval jako kameraman a jako fotograf na volné noze pro média v regionu, jako například Deník, MF DNES… Roku 2014 se stal kmenovým fotografem Hradeckého deníku, pro který fotografoval do března tohoto roku, kdy došlo k redukci zaměstnanců, a tak se opět vrátil na volnou nohu. Po celou svou fotografickou kariéru se kromě novinářské fotografie věnuje i přinášení svědectví o práci záchranných složek a jako fotograf spolupracuje například s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje.

string(1) "1"