Série měsíce dubna 2021: Martin Divíšek – RUSKÁ KRIZE

Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
25/05/2021

Czech Photo vyhlašuje Sérii měsíce dubna 2021. Tento měsíc se do historie ČR zapsal kauzou Vrbětice. Tak je označován sled událostí zejména v politické a diplomatické rovině, který se začal odvíjet od 17. dubna 2021.

Zveřejnění zjištění českých bezpečnostních služeb, že za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, při kterých zahynuli dva lidé, mohli s největší pravděpodobností dva agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Následovaly kroky politiků a došlo k česko-ruské diplomatické roztržce. Česká republika v důsledku těchto zjištění vyhostila 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze.

U jejich odjezdu byl i fotograf Martin Divíšek (EPA):

"Den vyhošťování 18 ruských diplomatů byl specifický tím, že jsme s kolegy neměli dopředu žádné přesné informace. Jestli si správně pamatuji, až v dopoledních hodinách téhož dne, 19. dubna, se objevila informace, že do Prahy letí ruský speciál. A že tedy asi bude pravděpodobně pro vyhoštěné Rusy. Po zjištění času příletu jsem vyrazil k plotu pražského letiště u Dobrovíze, abych vyfotil jeho přílet. Na místě mě překvapilo, kolik u plotu stojí fanoušků letadel. Poté jsem s kolegy z agentur pospíchal na Terminál 3, kde probíhalo odbavování ohromného množství osobních věcí vyhoštěných diplomatů a jejich rodin. Za nějaký čas přijel i autobus s Rusy, kteří za velkého zájmu médií čekali v řadě na check-in. Bylo velké štěstí, že speciál zastavil v té části plochy, kde na jeho dveře bylo vidět zpoza plotu. Bylo tak možné vyfotit nastupování lidí, i když to bylo daleko a průhled nebyl čistý. Pár desítek minut před odletem jsem pak vyrazil směr vyhlídka Kněževes, odkud jsem nafotil odlet speciálu."

Martin Divíšek (EPA)

Narodil jsem v roce 1985 v Praze. Po studiu Střední průmyslové školy sdělovací techniky a nedokončeném studiu na VOŠ publicistiky jsem nastoupil do deníku Šíp, odkud jsem po roce přešel do nově vzniklého fotooddělení centrální redakce Deníku. Po mnoho let spolupracuji i s Baletem Národního divadla a od roku 2017 i s European Pressphoto Agency.

Foto: Martin Divíšek / EPA

string(1) "1"