Příběh fotografie – Ondřej Nágl – Nenasyta

é
Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
24/05/2021

Představíme vám příběh vítězného snímku z kategorie Ptáci. Fotograf Ondřej Nágl zachytil jedinečný moment kdy dospělý jedinec rákosníka krmí mládě kukačky. Jak snímek vznikl se dozvíte přímo v článku od autora.

Foto: Ondřej Nágl

„Fotografie s názvem Nenasyta vznikla úplnou náhodou a s velkou dávkou štěstí. Devátý červenec byl normální všední den bez nějakých fotografických plánů. Odpoledne bylo krásné počasí, a tak jsem po práci vyrazil s dcerou Elenkou na procházku. Bylo potřeba zkontrolovat mladé labutě u nás na rybníku, a tak jsme vyrazili. Labutě jsou na druhé straně rybníku a my pomalu míříme k nim. Zkušený labuťák hlídal své tři mladé a moc nás k sobě nepouštěl. V jednu chvíli nás pronásledoval až na břeh. Nechtěli jsme je rušit, tak jsme je pozorovali z větší vzdálenosti. V tom jsem uslyšel zvláštní pískání, které jsem dříve snad asi v přírodě neslyšel. Něco mi ale říkalo, že jsem to nedávno slyšel. V tom mi to došlo. Tento hlas mi nedávno pouštěl kamarád, když se nám podařilo vyfotografovat a natočit dospělou kukačku. Tajně jsem doufal, že je to to, co si myslím – mládě kukačky. Vtom za námi přišla i přítelkyně, postarala se o dceru, aby ji nesežral labuťák a já jsem se šel dívat do rákosí. Pískání bylo tak silné a přišlo mi, že to nemůže být daleko. Každý asi ví, jak vypadá husté zelené rákosí a já jsem v tom začal hledat něco, co jsem nikdy neviděl. Nakonec jsem zjistil, že je to ona a že sedí asi půl metru po mém pravém boku. Obří mládě kukačky sedí v miniaturním hnízdě rákosníků obecných. Asi každý fotograf přírody a milovník ptactva si přeje vidět tento neuvěřitelný úkaz. Měl jsem strašnou radost. Vytáhnul jsem foťák a udělal jsem si několik fotografií mláděte na hnízdě. Přál jsem si zachytit situaci, kde bude malinkatý rákosník krmit obří mládě kukačky. Bylo už ale celkem pozdě a slunce začalo zapadat. Díky velikosti mláděte jsem ale věděl, že se již nebude na hnízdě dlouho zdržovat. Následující den jsem musel jet pracovně na celý den pryč, proto jsem tajně doufal, že kukačka počká do soboty. V sobotu ráno jsem i přes špatné počasí a jemný déšť vyrazil. Přicházím k místu, ale hnízdo už je prázdné. Říkám si, že se nedá nic dělat, i tak to byl krásný zážitek a snad se dočkám pozorování zase za rok. V tom jsem ale uslyšel zase to nezaměnitelné pískaní. Otáčím se a hledám. Mládě kukačky se krčí na větvi černého bezu. Chystám stativ, nastavuji foťák a čekám. Čekání netrvalo snad ani pět minut. Rákosník přiletěl s potravou, já jsem udělal sérii asi desíti fotek a najednou mladá kukačka odlétá. Neměl jsem ani moc odvahu se podívat, jestli nějaká fotka vyšla, protože bylo jasné, že již další pokus nemám. A bylo to tam! S velkou radostí jsem se vrátil snad ani ne za hodinu domů,“ popisuje autor snímku.

Ondřej Nágl

Už od malička měl rád přírodu a vše co s ní úzce souviselo. V dětství se příroda částečně přemístila do jeho dětského pokoje v podobě několika terárií. Ty byly nejčastěji obsazeny nejrůznějšími druhy plazů a sklípkanů. Příroda ho také dovedla k fotografování, kterému se intenzivněji věnuje od roku 2007 a je zaměřeno převážně na zvířata. Dříve se přírodou toulal nejčastěji kolem domova a na jižní Moravě. Poslední roky podnikl i celou řadu cest za hranice naší země. Pravidelně se vrací do národních parků Polska, Chorvatska, Rakouských Alp, nebo za pelikány na řecké jezero Kerkini, kam se vydal i v únoru loňského roku. Jedna z fotografií pelikánů uspěla v třetím ročníku prestižní soutěže Czech Nature Photo a v kategorii Ptáci vyhrála první místo. Jeho první cesta s fotoaparátem mimo Evropu se uskutečnila v roce 2013, kdy navštívil tropický ostrov Borneo, jehož návštěva patří mezí jeho největší zážitky. V roce 2019 se mu opět podařilo vydat se fotografovat za oceán, a to do největšího mokřadu světa brazilského Pantanalu. Na přelomu září a října si splnil sen a vypravil se do Maroka, kde se snažil před objektiv dostat mé oblíbené hady a ještěry. V roce 2020 se chystá na několik menších cest po Evropě, podívat se znova do úžasného Pantanalu plného vodního ptactva a snad navštíví i Maroko. Jeho tvorbu je možné sledovat na webu www.photonagl.cz.

string(1) "1"