Příběh fotografie – Luboš Prchal – Krušnohorský samotář

é
Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
17/05/2021

Další příběh fotografie pochází z kategorie Rostliny a houby. Luboš Prchal získal za snímek Krušnohorský samotář druhé místo. Na rozdíl od jiných snímků, tato fotografie vznikla trochu jinak. Více se dozvíte v článku přímo od autora.

Foto: Luboš Prchal

„18. ledna 2021, Nové Město v Krušných horách.

Většinou si místo a čas fotografování dlouho připravuji a promýšlím, čekám na správné světlo, podmínky, barvy. Ale tato fotografie vznikla trochu jinak.

Krajinu Krušných hor mám rád. Je do ní hluboce propsaná pohnutá historie přírody i lidské přítomnosti v této krajině. Od dětství se toulám přírodou Krušných hor a poslouchám vyprávění svých rodičů o hustých lesích, zmizelých lesích, obnově lesů a jejich důležitosti. A dnes se mi lesy opět ztrácí před očima. Jindy zase naslouchám příběhům o dávném osídlení. O osídlení, které přečkalo staletí, o lidech, kteří zde žili, hospodařili a měli to těžké. A odešli. Museli. Krajina zeje prázdnotou, stýská se jí, čeká na návraty…

Toho dne jsem se vypravil na toulky zimní krajinou za tichem, mrazem a klidem. S focením jsem nepočítal. Foťák jsem měl s sebou - znáte to, co kdyby… Za hustého sněžení a silného větru se brodím po kolena ve sněhu. Najednou se hustá mlha na pár okamžiků rozestoupila a ON tam stojí osamocený, výrazný, hrdý. Fotím. Samotář. Je pro mě symbolem zmizelých lesů, vzpomínkou na lidi, kteří odešli a zároveň zhmotňuje naději, že se někdy vrátí. Odolává drsným podmínkám krušnohorské zimy a čeká na návraty,“ popisuje autor.

Luboš Prchal

Od dětství se rekreačně věnuje nebo se věnoval řadě sportů - zejména lyžování, lukostřelbě, závodnímu lezení, střelbě a cyklistice, krátkodobě také tenisu a plavání, ale dlouhodobě hlavně turistice a vysokohorské turistice. Na dlouhé túry do přírody chodí již od 3 let, je rád venku, nejradši má vysokohorskou turistiku.

Má rád také cestování. Rád cestuje do jiných zemí, zatím jen po Evropě, ale v budoucnu by se rád podíval do všech částí světa.

Díky turistice a cestování našel zálibu ve fotografování přírody a krajiny. Věnuje se mu intenzivně třetím rokem v krajině Česka, především v Českém Švýcarsku. V roce 2019 měl příležitost fotit krajinu severního Norska a v roce 2020 krajinu slovenských Tater. Jeho fotografie byly několikrát zveřejněny v Duchcovských novinách, jedna byla vybrána do kalendáře Krásy Krušnohoří 2019, dvě fotografie do kalendáře Krásy Krušnohoří 2020. Velmi ho potěšil výběr fotografie do připravovaného kalendáře o.p.s. České Švýcarsko.

string(1) "1"