Příběh fotografie – Michaela Pupíková – Okno

é
Fotografie měsíce

a další příběhy fotografií najdete na našem blogu:

PŘEJÍT NA BLOG

Foto Měsíce
12/05/2021

Mufloni u Thomayerovy nemocnice se staly její nedílnou současností. Stádo láká pozorovatele a fotografy, aby je dokumentovali. V soutěži Czech Nature Photo se pražští mufloni objevují pravidelně. Michaela Pupíková zachytila jednoho přímo v areálu a tím získala druhé místo v kategorii příroda v Praze. Více najdete přímo v článku.

Foto: Michaela Pupíková

„Mufloní stádo čítající 60 až 70 kusů v areálu Thomayerovy nemocnice v Krči patří k oblíbeným atrakcím. Do Kunratického lesa byli mufloni vypuštěni v 60. letech minulého století. Postupně byl les obklopován sídlištěm a zástavbou. Spolu s městem rostla i návštěvnost Kunratického lesa a na muflony byl vyvíjen čím dál větší tlak. Zvířata nakonec nalezla klidné útočiště v areálu nemocnice, kde jsou chráněna od volně pobíhajících psů, houbařů nebo cyklistů.

Mufloni se v nemocnici pohybují bez omezení. V areálu tráví až 90% dne. Rodí pod okny porodnice, souboje svádí na parkovištích a procházejí se po silnicích. Od návštěvníků a lidí, které neznají si drží ostražitý odstup, ale nebojí se jich.

Muflony jsem začala fotit na podzim v roce 2019 a strávila jsem s nimi více než rok. Poměrně plachá zvířata si postupně zvykla na mou přítomnost, přestala být ostražitá a začala se chovat úplně přirozeně. Na fotografiích jsem se snažila především zachytit propojení „divokých“ zvířat s ruchem nemocnice. Fascinovalo mě sledovat jejich adaptovanost na toto, pro ně úplně nové prostředí,“ popisuje autorka.

Michaela Pupíková

Narodila jsem se v roce 1989 v Olomouci. Přírodě jsem se věnovala od dětství a má vášeň přerostla až ve studium zoologie. K fotografii jsem se doslala poměrně nedávno, přibližně před rokem. Fotografie je pro mě koníčkem, a hlavně neustálým objevováním.

string(1) "1"